fbpx

Smit Ajhors Palmer bbg

Sedmica koja je pred građanima BiH, prema najavama međunarodnih zvaničnika, mogla bi biti ključna za dalji tok političkih zbivanja u BiH.

Prvi čovjek OHR-a zatražio je da se obrati u parlamentu BiH, nudi parlamentarcima dva datuma, 28. i 29. oktobar, uz obrazloženje da bi zbog zahtjevne političke situacije u BiH taj sastanak trebalo održati što prije.

On bi, kako je naveo u svom pismu, s poslanicima razgovarao o njegovim stavovima i prioritetima za budućnost, te o tome šta bi bilo najkorisnije za građane BiH.

Dolazak u BiH najavili su i Angelina Ajhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, i Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu.

Ajhorstova je razgovarala putem telefona s političkim liderima Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi s političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

"Naglasila je potrebu da se prestane s razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Neizvjesno je, pak, da li će parlamentarci iz Republike Srpske prisustvovati sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za utorak u 11 sati, a s jednom tačkom dnevnog reda: "Zahtjev Kristijana Šmita, visokog predstavnika BiH, da se obrati u ovom domu".

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, zakazao je odmah sjednicu proširenog Kolegija, te kazao da je prilikom odluke imao u vidu da je visoki predstavnik bitna karika u kompletnom funkcionisanju BiH i provedbi civilnog dijela Dejtonskog sporazuma, te da vjeruje da će Šmitu biti odobreno obraćanje.

Parlamentarci iz Republike Srpske koji predstavljaju vlast i opoziciju u ovom entitetu nisu uvjereni da će obraćanje Kristijana Šmita razriješiti tešku političku situaciju u BiH.

"Do utorka još ima vremena, ali kako sada stvari stoje, mi se još držimo stavova NS RS. Nemamo problem da razgovaramo s bilo kim, ali u svojstvu visokog predstavnika još ne, jer mi smatramo da trenutno ne postoji imenovanje u skladu s pravilima", poručuje Snježana Bursać Novaković, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

Istu poruku je imao i Nebojša Radmanović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, koji je rekao da neće prisustvovati sjednici Kolegija, a ni samoj sjednici na kojoj bi se obratio visoki predstavnik, ako takvu odluku donese prošireni Kolegij.

Slično razmišljaju i parlamentarci iz opozicije u Republici Srpskoj, pa tako Mira Pekić (PDP), poslanica u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne novine" kaže da će biti u zgradi, ali da nisu donijeli odluku kako će postupiti.

"Koliko znam, ništa zvanično nije stiglo u naš klub. Čekamo da vidimo šta će Kolegij reći", kaže Pekićeva.

Pekićeva ističe da u BiH stižu Angelina Ajhorst i Metju Palmer i da je to najvjerovatnije jedna diplomatska ofanziva, koja će ići i prema rukovodstvu u Republici Srpskoj, ali i prema političkim predstavnicima u Federaciji BiH.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne novine" ističe da je visoki predstavnik i prije trebalo da se obrati Parlamentarnoj skupštini BiH, da iznese svoje stavove i da govori o aktivnostima koje će on preduzeti u mandatu koji je pred njim.

Dodaje da bi Nebojša Radmanović trebalo da učestvuje na sjednici proširenog Kolegija i da iznese svoje stavove.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5