fbpx

OHR Protesti

Povodom aktuelne društveno-političke situacije u državi, uzrokovane političkim djelovanjem kojim se ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, grupa građana danas organizuje mirne proteste ispred OHR-a.

Protesti su zakazani za 10 sati, a najavljeni su i prijavljeni MUP-u Novo Sarajevo, ministarstvu zdravlja i kriznom štabu KS kao i ministarstvu saobraćaja.

Uslovi za učešće na mirnom okupljanju su: građani koji budu prisutni su dužni ponijeti masku sa sobom, mada su i organizatori obezbijedili veću količinu istih; nema stranačkih obilježja. Svi koji budu opremljeni stranačkim majicama, zastavama i ostalim rekvizitama bit će uklonjeni sa skupa; uvrjedljiv sadržaj na transparentima nije dozvoljen i takvi će također biti uklonjeni.

Mole se oni koji žele da učestvuju u jednom simboličnom performansu da ponesu neku maramu ili šal. Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoj stav, odnosno zahtjeve da djeluju oni koji po Ustavu moraju da djeluju, a sve u cilju zaštite države Bosne i Hercegovine, stoji u pozivu.

U zahtjevima se navodi da:

- građani Bosne i Hercegovine daju punu podršku Visokom predstavniku da osigura vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i da koristi sva svoja ovlaštenja, uključujući i „Bonske ovlasti“, kako bi osigurao poštivanje Aneksa 4 (Ustav BiH) i svih zakona donesenih u skladu sa tim Ustavom;

-Tražimo da Visoki predstavnik stavi van snage sve one odluke i zakone institucija koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine;

- Zahtijevamo da Visoki predstavnik sankcionira sve one političare i političke stranke koje svjesno siju strah i šire paniku među građanima, a posebno one koji se kriju iza institucija puput Narodne skupštine RS-a;

- Smatrat ćemo odgovornim Visokog predstavnika i institucije međunarodne zajednice ukoliko budu vodili ili sponzorisali političke pregovore kojima bi se izvršila trgovina između vladavine prava (Ustava BiH, odluka Ustavnog suda BiH kao i međunarodnih sudova) i političkih dogovora kojima bi se amnestirali političari koji otvoreno krše Dejtonski sporazum i blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine;

- Građani Bosne i Hercegovine pozdravljaju podršku političkih grupacija iz Evropskog parlamenta i njihove zahtjeve upućene Visokom predstavniku od 21. oktobra 2021. godine.

 

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5