fbpx

wuhan pijaca

 Foto: EPA

Prvi poznati slučaj COVID-19 bio je prodavač na tržnici u kineskom gradu Wuhanu, a ne računovođa za kojeg se činilo da nema veze s tom tržnicom, ali čiji je slučaj pridonio nagađanjima da je virus mogao iscuriti iz laboratorija, prema novoj američkoj studiji.

Porijeklo virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19 ostaje nejasno i jedan je od glavnih izvora napetosti između Kine i SAD-a.

Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ove godine gotovo je odbacila teoriju da je COVID-19 nastao u laboratoriju, tvrdeći da je najvjerojatnija hipoteza da su se ljudi zarazili prirodnim putem, vjerojatno preko trgovine divljim životinjama, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Grupa stručnjaka pod vodstvom WHO-a provela je četiri sedmice u Wuhanu i oko njega s kineskim naučnicima i u zajedničkom izvještaju u martu zaključili su da se virus SARS-CoV-2 vjerovatno prenio sa šišmiša na ljude putem druge životinje, ali da su potrebna daljnja istraživanja.

‘Većina ranih slučajeva povezana sa tržnicom’

Računovođa, za kojeg se općenito smatralo da je prva osoba s COVID-19, izvijestio je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. decembra, nekoliko dana kasnije nego što se prvobitno vjerovalo, rekao je Michael Worobey, voditelj ekologije i evolucijske biologije na Univerzitetu Arizona, u studiji objavljenoj u magazinu Science u četvrtak.

Zabunu je izazvao problem sa zubima koji je računovođa imao 8. decembra.

“Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kod radnika na tržnici Huanan, zbog čega je prodavač morskih plodova ondje bio najraniji poznati slučaj, s početkom bolesti 11. decembra”, navodi se u studiji.

U studiji je rečeno da je većina ranih simptomatskih slučajeva povezana s tržnicom, tačnije sa zapadnim dijelom gdje su bili kavezi rakuna, te je pružen jak dokaz da je porijeklo pandemije na tržnici živih životinja.

WHO je prošlog mjeseca predložio novi stručni panel za istraživanje porijekla korona virusa.


Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6