fbpx

Savjet ministara BiH foto Faktor

Na Savjet ministara Bosne i Hercegovine, koje neredovno zasjeda zbog ranije odluke stranaka iz Republike Srpske da bojkotuju rad institucija BiH, čeka više od 400 tačaka dnevnog reda među kojima ima i materijala iz prošle godine.

Na odlučivanje čekaju neka imenovanja, ali i zakoni i strateški dokumenti.

Na pitanje o važnim materijalima koji su "taoci" blokade rada institucija Bosne i Hercegovine i čekaju normalizaciju odnosa, odgovoreno nam je iz dva od devet ministarstava.

U Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine ističu da na Savjet ministara BiH čeka "veliki broj važnih odluka kojima se mora pristupiti odgovorno i efikasno, a koje su u interesu građana, kao i cijele Bosne i Hercegovine".

Tako nabrajaju da sjednicu Savjeta ministara čeka Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, što je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije za napredovanje BiH ka EU, kao i Nacrt zakona o postupku imenovanja na nivou institucija Bosne i Hercegovine.

Na Savjet ministara čeka i odluka o preraspodjeli 1,8 miliona KM za Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, odnosno "državni zatvor".

Taj novac je namijenjen za izmirivanje troškova zavoda za plate i naknade zaposlenih, nabavku lijekova i hrane, ugovore o djelu za doktore medicine, plate radno angažovanih zatvorenika i za bolničko liječenje pritvorenika i zatvorenika za period od oktobra do decembra ove godine.

Iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine istakli su da među dokumentima iz njihove nadležnosti i dalje stoje prijedlozi nekoliko strateških dokumenta, kao i prijedlozi za formiranje radnih grupa za početak izrade tih dokumenata, kojim se definiraju pravci budućeg djelovanja u određenim oblastima sigurnosti.

Važnim materijalima, koji su još na čekanju, smatraju i prijedloge imenovanja i kadrovskog popunjavanja u institucijama koji su veoma bitni za rad i funkcionisanje tih institucija, kao i imenovanja u određenim radnim tijelima i odborima poput Odbora za žalbe policijskih službenika.

Zbog neusvajanja odgovora na poslanička pitanja, takođe se krše zadati rokovi od Parlamentarne skupštine BiH – stava su u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Faktor

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4