fbpx

Saif al Islam Gaddafi fotoAA

 foto: AA

Libijski sud poništio je odluku najvišeg izbornog tijela u zemlji, kojom je sinu pokojnog libijskog vođe Moammara Gaddafija bilo onemogućeno da učestvuje na predstojećim predsjedničkim izborima.

Žalbeno vijeće suda u provinciji Sabha presudilo je u korist Saifa al-Islama Gadafija, odbacilo odluku izborne komisije, i sinu Moammara Gaddafija dozvolilo da se kandiduje na predsedničkim izborima, na osnovu izvještaja libijskih medija, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nakon skoro sedmice napetosti i uz silne intervencije međunarodne zajednice, službenici suda su ušli u kancelarije i odbacili odluku izborne komisije, prema kojoj je Gaddafijevom sinu odbijen zahtjev da se kandiduje na predsjedničkim izborima zbog ranijih sudskih procesa.

Bio osuđen na smrt

Saifa al-Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Potražuje ga i Međunarodni krivični sud zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti u vezi sa pobunom.

Predsjednički izbori u Libiji trebali bi biti održani 24. decembra, poslije višegodišnjih pokušaja pod vodstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat, a bit će održani u atmosferi povremenih sukoba među naoružanim grupama, dubokog jaza između istoka i zapada zemlje i prisustva hiljada stranih boraca i vojnika.
Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4