fbpx

talibani a

Talibanska vjerska policija u Afganistanu naložila je svim taksistima u Afganistanu da ne puštaju glazbu u automobilima te da ne prevoze žene bez hidžaba i bez muške pratnje ako je putovanje duže od 72 kilometra.

Uputa se nalazi na savjetodavnom pamfletu koji su distribuisali talibani. Glasnogovornik ministarstva promicanja vrlina i prevencije poroka Muhamed Sadik Akif potvrdio je autentičnost instrukcija za dpa u nedjelju.

"Muslimanke su naučnice, na važnim su mjestima u raznim industrijama"

Ministarstvo traži od vozača da ne prevoze žene do odredišta udaljenog više od 72 kilometra ako s njima nije muškarac.

Od vozača se takođe traži da uzmu pauze za molitvu, kao i to da puste bradu.

Univerzitetski profesor Harun Rahimi kritikovao je talibansku direktivu, poručivši da će taksisti biti u poziciji da nadziru ženska tijela i njihovo kretanje, što će stvoriti prilike za uznemiravanje i učiniti javne prostore nesigurnima za žene.

"Muslimanke su naučnice, na važnim su mjestima u raznim industrijama te su političke liderice širom svijeta", napisao je Rahimi na Twitteru.

Protesti ženskih aktivistica nasilno su suzbijeni

On i drugi zaposlenici Američkog univerziteta u Afganistanu evakuisani su iz zemlje ranije ove godine. "Afganistanke bi trebale slijediti njihov put", kazao je.

Od preuzimanja kontrole nad Afganistanom talibani su značajno smanjili ženska prava. U brojnim slučajevima žene se ne mogu vratiti na svoja radna mjesta, a većina ženskih srednjih škola je zatvorena.

Protesti ženskih aktivistica nasilno su suzbijeni. Prošle sedmice vlasti su počele uklanjati slike žena na oglasima u prijestolnici Kabulu.

Talibansko ministarstvo poroka i vrlina postojalo je i u '90-ima, kada su talibani prvi put vladali zemljom, te je notorni simbol arbitrarnih kršenja ljudskih prava javnim premlaćivanjem ili zatvaranjem.

 

Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2