fbpx

Barkod Barcode QR Pixabay

 Foto: Pixabay

Prošla je gotovo godina dana, a dogovora o jedinstvenim kovid potvrdama za građane Bosne i Hercegovine još nema. Utvrđeno je da će Agencija za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka, biti nosilac tehničkog rješenja nakon što se utvrdi pravni okvir za uspostavljanje sistema izdavanja ovih potvrda, jer je zdravstvo u nadležnosti entiteta.

Sa prijedlogom Ministarstva civilnih poslova BiH da Аgencija za identifikaciona dokumenta BiH bude nosilac tehničkog rješenja izdavanja jedinstvenih kovid potvrda u startu su bili saglasni u Ministarstvu zdravstva FBiH i Brčko distrikta. Do dogovora, međutim, ni godinu dana nakon ovog prijedloga nije došlo.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

"Siguran sam da će čim bude održana ministarska konfenecija entiteti biti za to da IDDEEA provodi ovaj proces a kantoni i entitetiu će se prilagoditi rješenju koje je u skladu sa međunarodnim zahtjevima jer je država ta koja treba da garantuje kovid potvrde."

Sa prijedlogom se nisu složili u RS, jer je, kako ističu u resornoim ministarstvu, Institut za javno zdravstvo RS nadležan da vodi evidenciju o kovidu i izdavanju ovih potvrda. Međutim, ostavljen je prostor za dogovor.

Ministarstvo zsravlja i socijalne zaštite RS

„U toku je usaglašavanje sporazuma između institucija nadležnih za zdravstvo u BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH kojim će se definisati uloge i poslovi nadležnih institucija u ispunjavanju zahtjeva Evropske unije, a to podrazumijeva i uspostavljanje i upravljanje pristupnom tačkom, što je tehničko pitanje."

U ministarstvu civilnih poslova BiH potvrdili su nam da se u najskorije vrijeme očekuje održavanje ministarske konferencije u oblasti zdravstva. Ranije je Savjet ministara dao zeleno svjetlo da Agencija za identifikaciona dokumenta bude nosilac tehničkog rješenja.

IDDEEA BiH

„Pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sistem izdavanja,izgled i sadržaj КOVID potvrde,kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja ove potvrde“

Dok se ovo ne desi, građani BiH će potvrde o kovid statusu dobijati na zahtjev preko entitetskih institucija. Neometana putovanja za naše građane još nisu moguća. Zbog praznika i povećanog broja putovanja upravo će zahtjevima za kovid potvrde biti pretrpani u ovlaštenim ustanovama.

dr. Kosana Stanetić, Dom zdravlja Banjaluka

"Bez obzira na silnu papirologiju koju treba pribaviti da biste otputovali ono što je ostalo isto i za šta vam ne treba potvrda je pridržavanje svih epidemioloških mjera."

Kako saznajemo, u pripremi je i posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih institucija u BiH, koji će ukoliko se potpiše na ministarskoj konferenciji odmah slijediti materijalno tehnička implementacija.

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6