fbpx

Risto Jugovic Oslobodjenje

Istraga o ubistvu Riste Jugovića policijski je okončana, ali Tužilaštvo BiH godinama ne uspijeva da ovaj slučaj dovede do kraja.

Nakon što je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, gostujući na RTRS-u u srijedu uvečer, izjavio da postoje indicije da je Mirko Šarović umiješan u ubistvo Riste Jugovića, generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva (SOD) Jahorina, oglasio se i predsjednik SDS-a kazavši da “SDS ne prati Dodikovu politiku”.

PUT KRIMINALA
- To je politika potpunog ogoljavanja Republike Srpske i izvlačenja resursa dok cijenu plaćaju građani. Ne pratimo ih na njihovom putu kriminala. I nikada ih nećemo pratiti, jer za razliku od njih SDS vodi iskrenu patriotsku politiku kojoj je važan napredan RS koji ima budućnost i nije prazna ljuštura, porobljen od jednog čovjeka, njegovih kumova i prijatelja kojima je ostanak na vlasti jedina svetinja, istakao je Šarović za Oslobođenje.

Podsjetimo, Jugović je ubijen prije 19 godina, odnosno u martu 2002. u dvorištu porodične kuće na Palama, a ni do danas nisu otkriveni izvršioci niti nalogodavci ovog zločina. Neki od zvaničnika Republike Srpske u svojim ranijim javnim istupima iznosili su stavove prema kojima ubistvo direktora SOD Jahorina ima političku pozadinu s obzirom na to da je ubijen čovjek koji je bio na čelu veoma važne institucije u RS-u, koji nije htio da dozvoli pljačku ove osiguravajuće kuće i da je pojedinci iskoriste za svoje benefite. Istraga o ubistvu Riste Jugovića policijski je okončana, ali Tužilaštvo BiH godinama ne uspijeva da ovaj slučaj dovede do kraja, odnosno da uhapsi i procesuira izvršioce i nalogodavce ovog zločina. Neposredno pred ubistvo, 7. marta 2002. godine tadašnji generalni direktor SOD Jahorina održao je konferenciju za novinare u Banjoj Luci na kojoj je po ko zna koji put obavijestio javnost u RS-u o hajci koja se vodi protiv njega, kao i stalnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima i zastrašivanjima, pa čak i prijetnjama smrću.

OBDUKCIONI NALAZ
Prema obdukcionom nalazu, koji je uradio sudski vještak Ilijas Dobrača, Jugović je pogođen sa više hitaca iz vatrenog oružja kalibra 7,65 milimetara. Pogođen je sa po jednim metkom u lijevu podlakticu, grudni koš i stomak, a ostali hici išli su u vrat i noge, nakon čega je nastupila smrt usljed obilnog krvarenja. Risto Jugović rođen je 1941. godine na Palama, gdje je završio osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu i Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Bio je magistar ekonomskih nauka.

Prije rata u BiH bio je zaposlen u RO Famos Koran, Crvenoj zastavi Kragujevac i Narodnoj banci BiH. Funkciju generalnog direktora SOD Jahorina obavljao je od 1992. godine.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2