fbpx

Pussy Riot Foto EPA

foto: EPA

Spisku, koji sada broji 111 imena, dodan je i književnik Viktor Šenderovič.

Rusija je u četvrtak na svoj spisak “stranih agenata” dodala dvije članice muzičke grupe Pussy Riot i jednog istaknutog satiričara, čime nastavlja represiju prema kritičarima Kremlja.

Nadežda Tolokonikova, jedna od vodećih članica Pussy Riota i druga članica Veronika Nikoulčina, uvrštene su na taj popis koji sada ima 111 imena, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Književniku Viktoru Šenderoviču, poznatom po oštrim kritikama vlasti, pripisano je to obilježje koje ga kao i ostale obavezuje da taj status objavi u svakoj publikaciji.

“Te osobe su sistemski dostavljale dokumente nepoznatom krugu ljudi i primale finansije iz inostranstva”, navodi ministarstvo pravosuđa, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Još pet osoba je dodano na taj popis “stranih agenata” u četvrtak, među kojima novinarka Tajsja Bekbulatova i kolekcionar umjetnina Marat Gelman.

Nadežda Tolokonikova je jedna od tri članice grupe Pussy Riot koje su 2012. osuđene na zatvorske kazne nakon “punk molitve” protiv predsjednika Vladimira Putina u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, a te snimke su obišle svijet.

‘Ušutkivanje kritičara’

Nadežda Tolokonikova je na imenovanje “stranom agenticom” reagirala objavivši na društvenim mrežama fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst i saopštenjem u kojem navodi da neće navoditi taj status u svojim objavama.

“Rusija će biti slobodna”, dodala je.

Uveden 2012. godine, zakon o “stranima agentima”, koji podsjeća na “neprijatelja naroda” iz sovjetskog doba, najprije se primjenjivao na nevladine organizacije i zatim je proširen na medije i pojedince.

Organizacije za zaštitu slobode izražavanja optužuju rusku vladu da koristi taj instrument kako bi ušutkala kritičare.

Godinu na isteku obilježila je sveopšta represija u Rusiji uz zatvaranje opozicionog aktiviste Alekseja Navalnog i raspuštanje nevladine organizacije Memorial ove sedmice.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5