fbpx

KPZ Zenica Avaz

Stopa procijepljenosti u Bosni i Hercegovini spada među najniže u Europi. Iznimka su kazneno-popravni domovi u zemlji, piše "Deutsche Welle".

- Mi smo gotovo potpuno procijepljeni - kaže direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić. To znači da je više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih do sada primilo obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

Preneseno na ostale kazneno-popravne domove u zemlji: više od 80 posto od blizu 2.000 osoba koje trenutno izdržavaju kaznu u jednom od 13 zatvora u državi je barem jednom cijepljeno.

Dobrovoljna cijepljenja
To je velika razlika u usporedbi s ostatkom stanovništva gdje je cijepljeno tek blizu 27 posto građana. Razlog ne leži u pomanjkanju cjepiva nego u nespremnosti građana da se cijepe.

Prema navodima vlasti, cijepljenje je u zatvorima na dobrovoljnoj bazi. Kahrić smatra da bi razloge u visokoj stopi procijepljenosti među žiteljima kazneno-popravnih domova trebalo tražiti u činjenici da je unutar ovog doma teško izbjeći ili ignorirati mjere, pogotovo ako slučajno dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Zato se radije cijepe.

I dok u ostatku zemlje koronavirus donosi mnoge probleme, unutar zatvora u BiH nije bilo masovnijih izbijanja zaraze.

- Mnogi članovi moje obitelji su se zarazili, među njima i moja majka. Zato mislim da je ispravno nositi masku i cijepiti se - kaže Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u KP Zenici.

Maske za zajednicu
Žitelji KPD-a u BiH su na početku pandemije odigrali i važnu ulogu u opskrbi stanovništva zaštitnih maskama. Kako navodi direktor KP Zenica Kahrić, samo u Zenici je proizvedeno preko 10.000 maski.

U zatvorskoj radionici se i dalje proizvode zaštitne maske. Zatvorenici kažu da to rade dobrovoljno.

- Šivanje maski je smisleno provedeno vrijeme u zatvoru a ujedno je korisno i za cijelo društvo - kaže Kahriman.

Da su maske potrebne govori i podatak da je u BiH na 3,3 milijuna stanovnika do sada zabilježeno gotovo 300.000 zaraza koronavirusom i više od 13.000 umrlih što spada među najviše stope u Europi.

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5