fbpx

Tablete lijekovi

Smanjenje marže na lijekove u Republici Srpskoj sa 10 na 8 odsto u maloprodaji, i sa 8 na 6 posto u veleprodaji, nije donijelo očekivane efekte. Građani i dalje plaćaju najskuplje lijekove u regionu.  

Smanjenje marže na lijekove od dva odsto u Republici Srpskoj građani, kažu, nisu osjetili. Ističu da su cijene lijekova naročito porasle tokom pandemije.

"'Moramo stalno kupovati u Srbiji. Zašto? Zato što su mnogo jeftiniji';
'Sve lijekove koje sam koristio u vrijeme korone, supruga i ja smo se liječili i izašlo nas je 1.000 maraka';
'Jeftinije im je platiti gorivo i otići negdje dalje u Srbiju i pokupovati za sebe i prijatelje koliko im treba i opet ga povoljnije izadje';
'Ove standardne stvari za reumu, mišiće, glavobolju, to nije skupo. Plus što piju lijekove i kad treba i kad ne treba';
'Hendikep za stanovništvo koje dosta siromašno živi';
'Ja uzimam za tri mjeseca preko 350 maraka'", kažu anketirani građani.

Za članice Udruženja „Iskra“ lijekovi su za 30 odsto skuplji u odnosu na zemlje u okruženju.

"Ribociklib kod nas košta 6.000 maraka,a u Srbiji 2.200 evra, za 1.600 maraka je skuplji kod nas i kad pomnožite dvije tri kutije, to su ogromni novci", ističe Verica Tadić iz Udruženja žena oboljelih od raka "Iskra".

Udruženje građana „Misli dobro“ uradilo je opsežnu analizu prometa lijekova u Bosni i Hercegovini i poređenje sa susjednim zemljama. Prema njihovoj procjeni, tržište lijekova i medicinskih aparata u Bosni i Hercegovini iznosi više od milijardu maraka godišnje. Do 2017. godine u našoj zemlji čak nije ni postojao Pravilnik o cijeni lijekova.

"Zaključak analize je da su lijekovi ubjedljivo najskuplji kod nas zbog regulative koja je pod uticajem nekih lobija donesena, koji je isključivo u interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanca apoteka", navodi Uroš Vukić iz Udruženja "Misli dobro".

"Ne bih se složila sa konstatacijom da su lijekovi u BiH najskuplji kada pogledamo susjednu Hrvatsku, Sloveniju. U odnosu na Srbiju pojedini jesu skuplji, ali je masa ista ili od pojedinih cijena niža", kaže Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije.

Farmaceuti u Republici Srpskoj nezadovoljni su zbog linearnog smanjenja marži od dva odsto. Smatraju da bi se bolji efekti postigli smanjenjem stope PDV-a i uvođenjem diferencirane marže – za skuplje lijekove manja, a za jeftinije lijekove veća marža.

"Naši državljani plaćaju PDV od 17 odsto na lijekove što nema nigdje u u regionu. U Hrvatskoj je 5 odsto, a za neke skupe i rijetke lijekove i nema stope PDV-a", ističe Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva Republike Srpske.

Veleprodajne cijene lijekova u Bosni i Hercegovini kontroliše Inspektorat u sastavu Agencije za lijekove BiH, a maloprodajne cijene entitetske nadležne inspekcije. Ono u čemu se svi sagovornici slažu jeste da se hitno mora nešto preduzeti da se zaustavi daljnji rast cijena lijekova.

bhrt
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5