fbpx

Viktor Orban EPA

 Foto: EPA

Predsjednik Vlade Mađarske, Viktor Orban, odgodio je posjetu BiH, navodeći kao razlog epidemiološku situaciju i rast broja zaraženih virusom korona u Mađarskoj, ali u to obrazloženje za sada malo ko vjeruje.

Orban je u BiH, tačnije Sarajevo, trebao doći 25. januara na poziv predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

S obzirom na to da Tegeltija dolazi iz SNSD, te da se Mađarska u posljednjih mjesec i po dana našla na meti SAD, velikog dijela evropskih političara, ali i onih iz Sarajeva zbog njegove otvorene podrške lideru SNSD, Miloradu Dodiku, mnogi vjeruju da iza otkazivanja posjete stoje mnogo dublji razlozi.

Mađarska vlast, osim što se suočava sa optužbama dijela evropskih parlamentaraca kako podržavaju planove Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, našla se na udaru i sarajevskih političara nakon Orbanove izjave da je „izazov sa BiH kako integrisati zemlju sa dva miliona muslimana u EU“.

Mnogi sarajevski političari su nakon ove izjave, ali i njegove posjete Banjaluci u decembru prošle godine, otvorenog suprotstavljanju sankcijama Dodiku od strane EU, zatražili da se Orban proglasi personom non grata i da mu se zabrani ulazak u BiH.

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušan Janjić ističe da je pogoršana epidemiološka situacija dobar izgovor u diplomatiji da se otkaže neka posjeta. On dodaje da razlog otkazivanja posjete nema veze sa epidemiološkom situacijom, već da je on mnogo dublji.

Janjić za Srpskainfo podsjeća da je Orban javno rekao da će se usprotiviti sankcinisanju lidera SNSD Milorada Dodika od strane EU, što je dovelo Mađarsku u neku vrstu sukoba sa SAD i dobrim dijelom Evropske unije.

– Orbanu je sad prioritet priprema za izbore u Mađarskoj. Za njegovo glasačko, ultradesno tijelo, poseta Dodiku i Banjaluci je dovoljna, pa bi sve ostalo bilo kontraproduktivno. On jednostavno nema razloga da dođe u BiH – smatra Janjić.

– Situacija nije ništa bolja u BiH, pa ni u Mađarskoj, u epidemiološkom smislu, bila ni kada je Orban prvi put dolazio u BiH, odnosno Banjaluku. Vjerujem i da je Orban vakcinisan, pa se on lično ne bi trebao plašiti ni epidemiološke situacije u Mađarskoj, niti u BiH – ističe Kuzmanović za Srpskainfo.

On dodaje da je Orbana u BiH pozvao Zoran Tegeltija, koji dolazi iz Republike Srpske, odnosno SNSD. S obzirom na to, kako kaže Kuzmanović, da je Orban doživio velike osude nakon posjete Srpskoj i obećane finansijske pomoći, vrlo je vjerovatno da je mađarski premijer uvidio da mu posjeta ne bi išla u korist.

– Ovo bi moglo da znači i da se Republika Srpska i njeni zvaničnici suočavaju sa ozbiljnim diplomatskim sankcijama – smatra Kuzmanović.

On kaže da sankcije same po sebi ne znače uvijek zamrzavanje imovine, zabranu putovanja i slično. Kuzmanović ističe da postoje diplomatske sankcije koje su mnogo tiše, a dobijaju mnogo veći odjek u javnosti, nego što je to slučaj sa zamrzavanjem imovine i slično.

– Nedolazak u BiH je samo jedna vrsta izgovora. Vrlo je vjerovatno postojao i pritisak od strane pojedinih evropskih zvaničnika da do te posjete ne dođe – kaže Kuzmanović.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5