fbpx

Vakcina potvrda o vakcinaciji

Prema Amnestyju farmaceutske firme, koje prodaju vakcine protiv korona virusa, monopolizirale su tehnologiju, lobirale protiv dijeljenja intelektualnog vlasništva i naplaćivale visoke cijene vakcina.

Farmaceutske firme “tragično su podbacile” u odgovoru na izazov globalne zdravstvene krize uzrokovane COVID-19 uprkos hitnim pozivima da se osigura jednaka distribucija vakcina protiv korona virusa, saopštio je u ponedjeljak Amnesty International, prenosi Hina.

Prema Amnestyju farmaceutske firme, koje prodaju vakcine protiv korona virusa, monopolizirale su tehnologiju, lobirale protiv dijeljenja intelektualnog vlasništva, naplaćivale visoke cijene vakcina i davale prioritet snabdjevanjem bogatim zemljama u 2021. godini.

Deset milijardi doza vakcina proizvedenih prošle godine bilo bi više nego dovoljno za postizanje cilja od vakcinacije 40 posto globalnog stanovništva koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila za kraj prošle godine.

Potrebno 16 milijardi dolara pomoći

Samo četiri posto onih koji žive u zemljama s niskim dohotkom bilo je u potpunosti vakcinisano do kraja prošle godine.

“Više od 1,2 milijarde ljudi u zemljama niskog i nižeg dohotka moglo je biti vakcinisano do kraja 2021. da su bogate zemlje i proizvođači vakcina ozbiljno gledali na svoje obaveze i odgovornost za ljudska prava”, rekao je Rajat Khosla, viši direktor Amnesty Internationala zadužen za istraživanja, lobiranje i politiku.

Ranije ovog mjeseca, WHO je objavio da je potrebno još 16 milijardi dolara za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije.

To je iznos koji manjka u planiranim sredstvima za snabdijevanje tih zemalja vakcinama, testovima i lijekovima kroz program koji su pokrenule Ujedinjene nacije, naveo je WHO.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2