fbpx

Autoput 5c

Bosna i Hercegovina ima 220 kilometara autoputa. Od 2006, od akciza na naftu i naftne derivate, kao i od putarina prikupljeno je više od 13 milijardi maraka. Taj novac ili njegov veći dio, trebao je otići na održavanje puteva i izgradnju autoputa. Ipak, najveći građevinski projekat u BiH, Koridor Pet ce, najvećim dijelom se finansira kreditima.

Kroz Republiku Srpsku prolazi 106 kilometara autoputa. Do sada je uloženo više od milijardu i stotinu miliona maraka. Trenutno se grade dvije dionice Koridora Vc. Iz "Autoputeva Republike Srpske" poručuju da u ovoj godini planiraju da počnu sa izgradnjom novih 90 kilometara. Od početka 2018, kada su se, kroz akcize za naftu i naftne derivate povećala izdvajanja za autoputeve, na račun se slilo oko 436 i po miliona maraka. Do sada je potrošeno nešto više od 350 miliona.

Prihod prikupljen po tom osnovu „Autoputevi Republike Srpske“ koriste za otplatu preuzetih kreditnih obaveza prema evropskim bankama, čijim je novcem finansirana izgradnja prvih 106 kilometara autoputeva, kao i za pripremu planske i studijske dokumentacije za nove autoputeve i brze puteve. Pored toga, ovim sredstvima biće finansirana i izgradnja autoputa Rača – Bijeljina, u iznosu od oko 80 miliona КM.

Federacija Bosne i Hercegovine premrežena je sa 114,5 kilometra autoputa. Trenutno se radi na 38 kilometara autoputa, ukupne vrijednosti milijardu i 140 miliona maraka. Iz "Autocesta Federacije BiH" poručuju da u drugoj polovini ove godine planiraju novi investicioni ciklus vrijedan gotovo dvije milijarde maraka, i to za izgradnju 61,5 kilometara autoputa. Većina dionica izgrađena je kreditima, dok je dio sarajevske obilaznice građen sopstvenim sredstvima. Od 2019. do kraja 2021. od akciza je prikupljeno oko pola milijarde maraka.

Kada je u pitanju način korištenja akcize, bitno je naglasiti da je trenutni investicijski ciklus u kojem se nalaze JP Autoceste FBiH značajno veći od iznosa ukupljeno prikupljene akciza u poslijednje tri godine. Akciza se prikuplja i koristi za vraćanje dugoročnih međunarodnih povoljnih kredita koji se koriste isključivo za građenje autoceste.

2018. povećane su akcize na gorivo. Kao obrazloženje, pominjan je novi investicioni ciklus i poboljšanje saobraćajne infrastrukture. Od početka naplate akciza na gorivo, kao i dvije putarine, na račune entiteta slilo se više od 13 milijardi maraka. Sa svim tim novcem, bez ijedne marke kredita, mogla su biti završena dva Koridora Vc, kažu ekonomisti.

AZIZ ŠUNJE, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA-e

"Trebalo bi napraviti jednu analizu kako su te akcize utrošene. Da li su utrošene s onom namjenom koja je trebala biti, a to je izgradnja autoputa. Kilometara nema, vidimo i sami. I za to niko ne odgovara".

Samo za finansiranje Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, prema podacima Investicionog okvira za Zapadni Balkan otišle su gotovo četiri i po milijarde evra. Većina tih sredstava su krediti. Samo od EBRD-a BiH je dobila više od 850 miliona evra kredita. Prevoznici se pitaju gdje je otišao taj novac. Kažu, voze se po autoputu koji preskupo plaćaju, i koga nema dovoljno.

NIKOLA GRBIĆ, Udruga prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS

"Uzeću samo u obzir Gradiška - Doboj. Da bismo koristili autoput u jednom smjeru, treba da platite 50 maraka. Ako dovezete tu turu ili tu robu na destinaciju Doboja i vratite se nazad, isto autoputem, vi idete u totalni gubitak".

Od cijene jednog litra goriva država uzima marku i 10 feninga kroz akcize, dvije putarine i PDV. Brojne ekonomske analize pokazuju da kompletan prihod od akciza odlazi na tekuću budžetsku potrošnju. Zbog toga, kao i zbog rasta cijena nafte, sve su češći prijedlozi da se akciza na gorivo barem privremeno ukine.

bhrt.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2