fbpx

NATO zastave bll

Dok rat bjesni u Ukrajini, NATO i njegovi partneri će u ponedjeljak pokrenuti vježbe u Norveškoj koje su bile planirane prije ruske invazije na Ukrajinu.

Oko 30.000 vojnika, 200 aviona i 50 brodova iz 27 zemalja učestvovat će u vježbi pod nazivom Cold Response 2022, najvećoj vježbi koja uključuje NATO trupe ove godine.

Manevri će omogućiti članicama NATO-a da usavrše svoje borbene vještine u hladnoj klimi Norveške, uključujući Arktik, na tlu, na moru i na nebu, piše AFP.

Vježba će se održati samo nekoliko stotina kilometara od ruske granice, a iako je bila planirana mnogo prije invazije Moskve na Ukrajinu, sada je dobila dodatni značaj zbog rata.

"Ova vježba je izuzetno važna za sigurnost Norveške i njenih saveznika. Mi ćemo vježbati savezničko pojačanje Norveške", rekao je za AFP norveški ministar odbrane Odd Roger Enoksen.

Naglasio je da se vježba ne održava zbog napada Rusije na Ukrajinu, ali imajući u vidu pozadinu to ima povećan značaj.

Čuvar sjeverne granice NATO-a u Evropi, Norveška, želi testirati kako će upravljati savezničkim pojačanjima na svom tlu, u skladu sa članom 5 povelje NATO-a, koji zahtijeva od država članica da priteknu u pomoć drugoj državi članici koja je napadnuta.

Susjedne Švedska i Finska, koje su zvanično vojno neutralne, ali sve bliži partneri NATO-a, također će učestvovati u vježbi, koja će se završiti 1. aprila.

"Smatram potpuno normalnim, možda sada više nego ikada, da zajedno treniramo kako bismo pokazali naš kapacitet i našu spremnost da branimo naše vrijednosti i naš način života“, naglasio je general Yngve Odlo, šef Zajedničkog štaba Norveške i zadužen za vježbu Cold Response.

Na ruskoj strani arktičke granice od 196 kilometara koja ga dijeli od Norveške nalazi se poluostrvo Kola, dom Sjeverne flote i velikog broja nuklearnog oružja i vojnih postrojenja.

"Ne postoji eksplicitna vojna prijetnja NATO-u ili norveškoj teritoriji", rekao je Enoksen, ali je dodao da je "situacija u Evropi nepredvidljivija nego što je bila dugo vremena".

Kako bi izbjegla bilo kakve nesporazume, Norveška je obavijestila Rusiju o ovoj vježbi, definiranoj kao "čisto defanzivnoj" zbog čega će se manevri održavati na određenoj razdaljini od ruske granice.

General Odlo je detaljno razgovarao sa viceadmiralom Aleksandrom Moisejevim, komandantom ruske Sjeverne flote, o vježbi kako bi pružio ove garancije. Rusija je međutim odbila poziv da pošalje posmatrače na vježbu.

"Svako jačanje vojnih kapaciteta NATO-a u blizini ruskih granica ne pomaže jačanju sigurnosti u regionu", rekli su za AFP iz ruske ambasade u Norveškoj.

U sličnim okolnostima u prošlosti, Moskva je izražavala svoje nezadovoljstvo ometanjem GPS signala ili najavom testiranja raketa, blokirajući time pristup nekom međunarodnom pomorskom i vazdušnom prostoru.

U početku se očekivalo da će više od 40.000 vojnika učestvovati u ovoj vježbi, ali se broj smanjio zbog pandemije koronavirusa i geopolitičkih kriza na drugim mjestima.

Američki nosač aviona Harry Truman i njegovi prateći brodovi zadržani su u Egejskom moru, gdje pomažu u nadgledanju neba u blizini Ukrajine.

Klix.ba

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2