fbpx

Sjediste Ujedinjenihnacijazastava

Sveobuhvatne sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Iranu loše su utjecale na ekonomiju zemlje i pogoršale humanitarnu situaciju u državi, izjavila je u srijedu specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za jednostrane mjere prinude Alena Douhan.

Sankcije su pogodile glavne izvozne grupe Irana, banke, nekoliko kompanija i građana, neke farmaceutske proizvode i proizvodnju hrane, prenosi Beta.

Douhan je u Teheranu rekla da su sankcije dovele do inflacije i rastućeg siromaštva i iscrpljivanja državnih resursa za rješavanje osnovnih potreba ljudi sa niskim primanjima i drugih ugroženih grupa.

Ona je rekla da su najteže pogođeni mjerama oni koji pate od teških bolesti, invalidi, afganistanske izbjeglice, domaćinstva koje vode žene i djeca.

Douhan, Bjeloruskinja koja je imenovana 2020. godine i podnosi izvještaj Vijeću UN-a za ljudska prava, rekla je da su sankcije značajno pogoršale humanitarnu situaciju u Iranu i pozvala države da ih uklone.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump povukao je Ameriku iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila, ponovo uveo sankcije i također uveo nove, oštrije mjere protiv Teherana 2018. godine.

Nuklearni sporazum je omogućio Teheranu ublažavanje sankcija u zamjenu za stroga ograničenja njegovog nuklearnog programa.

Pregovori u Beču o oživljavanju sporazuma, što administracija Joea Bidena pokušava da uradi, su zaustavljeni zbog iranskog zahtjeva da Washington ukine terorističku oznaku paravojne Revolucionarne garde zemlje.

Uprkos zastoju u pregovorima, zvaničnici kažu da je hitnost postizanja sporazuma porasla kako je iranski nuklearni program brzo napredovao.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3