fbpx

ZFD forum spomenici oslobodjenje

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Forum civilna mirovna zaštita u Bosni i Hercegovini (forumZFD BiH), uz ljubaznu podršku Goethe-Instituta BiH, organizovali su okrugli sto i izložbu idejnih rješenja koja su bila dostavljena na konkurs Grada Sarajeva za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani, pod nazivom “Memorijalizacija i podizanje spomenika u izgradnji kulture sjećanja u BiH: Ko odlučuje i koliko se građani pitaju o tome?”.

Panelisti okruglog stola bili su: arhitekta Kenan Vatrenjak, autor jednog od pet rješenja, Amra Čusto, historičarka, Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a i prof. dr. Husnija Kamberović, historičar i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Diskusiju je moderirala Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

NEOZBILJNA PRIPREMA
- Kazani su najtamnija mrlja na savjesti opkoljenog Sarajeva, mjesto svirepih ubistava naših sugrađana koji su - vjerujući u BiH, njezinu šarolikost i multietničnost - ostali u ovom gradu, pod granatama i snajperskim hicima, bez struje i vode, i dijelili s nama mrvice raspoložive hrane, što bi se reklo - dobro i zlo. Najmanje što ovaj grad može učiniti za njih jeste da njihovim porodicama omogući dostojanstvo posljednjeg počivališta i spomen-obilježje koje će nam svima pomoći da se suočimo sa prošlošću kako bismo krenuli dalje, podsjetila je naša urednica i objasnila detalje konkursa.

Vatrenjak je naglasio da konkurs, po organizaciji, nije uopšte ličio na konkurs.

- Saznao sam iz kontakata sa Asocijacijom arhitekata da ih je Grad Sarajevo kontaktirao, poslao im pripremljenu dokumentaciju, a odgovoreno im je da Asocijacija želi da učestvuje, ali da je ta priprema neozbiljna i da treba zajedno da rade i raspišu konkurs. Međutim Grad nije nikada odgovorio. Očito se žurilo i tada je bila prva objava na skeniranom papiru, bez pripremljene dokumentacije, bez fotodokumentacije, objave imena žirija, a u svijetu arhitektonskih konkursa ono što daje konkursu objektivitet su imena žirija, o čemu god se radi, rekao je Vatrenjak i poručio da vidi da oni koji žele da imaju konkurs i imaju ga.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3