fbpx

majmunske boginje

 Foto: AP

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) radi na daljim smjernicama o ublažavanju širenja majmunskih boginja, usred zabrinutosti da bi broj slučajeva mogao dodatno da poraste tokom ljetnjih mjeseci, izjavio je danas Dejvid Hejman, predsjednik Strateške i tehničke savjetodavne grupe SZO za zarazne opasnosti sa pandemijskim i epidemijskim potencijalom.

Radna teorija SZO zasnovana na dosad identifikovanim slučajevima i navodima je da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom, rekao je Hejman za Rojters.

Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom bilježene u zapadnoj i centralnoj Africi, rijetka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u DR Kongo 70-ih godina prošlog vijeka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip, koji počinje na licu i širi se na ostale dijelove tijela.

Epidemija u 11 zemalja u kojima pojava nije endemska veoma je neobična, kažu naučnici.

SZO je prethodno danas saopštila da je do sada potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u najmanje 12 zemalja i da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

Slučajevi te infekcije potvrđeni su u devet evropskih zemalja, kao i u SAD, Kanadi i Australiji, prenio je BBC.

Hejman, profesor na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, rekao je da će stručnjaci vjerovatno dati više smjernica zemljama u narednim danima.

Zdravstveni zvaničnici iz nekoliko zemalja upozorili su da bi se broj slučajeva mogao dodatno povećati na velikim ljetnjim skupovima i festivalima.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31