fbpx

Vrbas vrbas BHRT

Ko će platiti više od 90 miliona maraka odštete slovenačkoj firmi kojoj je dodijeljena, a zatim oduzeta, koncesija za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu?

Dok se loptica odgovornosti prebacuje s entitetskog na državni nivo, izvjesno je samo to da je presuda arbitražnog suda u Vašingtonu konačna, bez mogućnosti žalbe. U međuvremenu, domaća javnost postavlja pitanje odgovornosti nosilaca izvršne vlasti na svim nivoima.

Nakon što je Republika Srpska pred arbitražnim sudom u Vašingtonu izgubila 90 miliona maraka na osnovu tužbe slovenačkog „Vijadukta“, zbog raskinutog ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu, račun bi mogla da plati BiH.

Predrag Baroš,pravni zastupnik slovenačke firme

"Tužena strana u sporu je Bosna i Hercegovina, jer je nadležnost arbitražnog suda zasnovana na međunarodnom sporazumu koji je potpisan između Bosne i Hercegovine i Slovenije. Tu nema dvojbe."

No, u Pravobranilaštvu BiH podsjećaju na raniji sporazum Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara, u kojem se entitetska izvršna vlast obavezuje da plati sve troškove arbitražnog postupka. Svaki mjesec odugovlačenja za Republiku Srpsku, u ovom slučaju, nosi kamatu od čak pola miliona maraka.

Ismet Velić, pravobranilac BiH

"Riječ je o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lijek, odnosno pravo žalbe. Osim dosuđene odštete, Republika Srpska, odnosno Bosna i Hercegovina, moraće da plati i arbitražne troškove koji su, obično, izuzetno visoki."

Nesavjesne odluke na svim nivoima vlasti, na kraju plaćaju građani – kaže novinar Siniša Vukelić, koji na konkretan slučaj javnost upozorava godinama.

Siniša Vukelić, ekonomist i urednik portala Kapital

"Do pokretanja arbitražnog postupka je došlo nakon što je slovenačka firma koja je trebalo da gradi hidropcentrale na Vrbasu, u oktobru 2015. godine, uputila Vladi Republike Srpske odštetni zahtjev od 46 miliona maraka zbog jednostranog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, pokrenuta je arbitraža u Vašingtonu. Nadležni entitetski ministar vjeruje da je riječ o politički motivisanom procesu."

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS

"Iz entitetske Vlade podsjećaju da je ugovor o dodjeli koncesije, vrijedan 165 miliona evra potpisan 2004. godine kada je entitetski izvršnu vlast vodio SDS-ov Pero Bukelović, a da je njime bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i „Banjaluka – Niska“.

No, godinu kasnije, 20 000 građana potpisalo je peticiju protiv. S obzirom na to da realizacija projekta nije počela 10 godina, ugovor je raskinut krajem 2015. ogdine.

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3