fbpx

alen jusupovic 130121 tw1024

Alen Jusupović (Foto: Mali farmer Zavidovići)

U posao su uključeni svi, Alenovi roditelji, brat i supruga, a svako od njih ima posebna zaduženja.

Alen Jusupović (33), magistar poljoprivrede, vlasnik je farme magaraca “Mali farmer”, za koju se pročulo širom BiH, ali i regiona, jer je postala jedinstvena turistička atrakcija. 

Alen u razgovoru za “Avaz” govori da je na ideju pokretanja farme došao 2012. godine, kada je, još kao student na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu, napravio najbolji biznis plan na nivou Univerziteta na takmičenju “Imam ideju”, koje je finansirao USAID.

“Tada sam osvojio nagradu od 4.000 dolara. Otad pa naovamo broj magaraca je narastao na oko 110, svaku večer ih brojimo i uvijek drugi broj nabrojimo.”, kazao je Jusupović.

Naglašava da nije riječ o običnoj farmi i da nije u pitanju čisti biznis.

“Ne mogu povući liniju između privatnog života i biznisa jer je to nemoguće. Osim poslovnog, farma u sebi nosi i jedan novi pokret koji ima za cilj da potakne druge da se bave poljoprivredom i stočarstvom. Ona prkosi sistemu i mentalitetu koji nas uči da se u BiH ne može uspjeti, a može, ja svjedočim da može.”, potcrtao je Alen.

U posao su uključeni svi, Alenovi roditelji, brat i supruga, a svako od njih ima posebna zaduženja. U toku sezone angažiraju radnike koji im pomažu u sakupljanju sijena.

“Ne smatramo ih odvojeno od nas jer su oni dio porodice. Na početku, kada smo imali četiri magarca, došli su nam gosti u posjetu farmi i pitaju nas koliko imamo magaraca, mi odgovaramo četiri, a oni u čudu konstatiraju: “Pa mi vidimo pet magaraca.” U međuvremenu se jedna magarica oždrijebila, a mi nismo primijetili i ždrijebe.”,  prisjetio se Alen jedne od anegdota.

na farmi je trenutno 109 magraca 640x360 702x336

Brend “Mali farmer” nastao je godinu nakon pokretanja farme, a Alen nam je rekao kako je došao na ideju brendiranja ove priče.

“Inspiracija je bila ogroman broj djece koja su s roditeljima posjećivala farmu kako bi se družila s magarcima. U našem fokusu jesu djeca jer, osim posjeta farmi na kojima smo zaradili “prvu marku”, proizvodimo magareće mlijeko koje se pokazalo kao vrlo dobro kod prevencije plućnih bolesti, a posebno je efikasno kod djece.”, rekao je Alen.

Cijena žitarica je u svakodnevnom rastu, a trenutno iznosi dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Osim toga, cijene goriva i radne snage su u porastu, a svi ovi faktori su utjecali na rast cijena magarećeg mlijeka. Alen nam govori kako cijenu kozmetike trenutno neće mijenjati.

“Nova cijena mlijeka je 15 KM za 100 ml, što je ujedno i dnevna doza za korištenje. Stara cijena je bila 10 KM za 100 ml mlijeka.”, rekao je.

akta.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6