fbpx

assange reuters

Foto: Reuters

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je danas izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će se suočiti s optužbama za špijunažu.  

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju navodi da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku, prenosi Rojters.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će uložiti žalbu na odluku britanske vlade da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je danas Vikiliks.

"Danas se borba ne završava. To je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz pravni sistem", navodi se u saopštenju objavljenom na Vikiliksovim Twitter nalozima.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je danas izručenje Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će se suočiti s optužbama za špijunažu.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju je navelo da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku.

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa. Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana, prenosi Rojters.

SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih kompjutera, kao i objavljivanje stotina hiljada povjerljivih dokumenata, čime, je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote. Za ta djela mogao bi da dobije kaznu do 175 godina zatvora.

Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2