fbpx

Finska NATO Zastave

Prvi dan samita NATO lideri dogovorili su novi strateški koncept, pozvali Finsku i Švedsku da se pridruže najvećem vojnom savezu na svijetu i dogovorili da povećaju zajedničko finansiranje NATO, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Pristupanje Finske i Švedske učiniće ih (saveznike) sigurnijim, NATO jačim, a evroatlantski prostor sigurnijim", navodi se u saopštenju, dodajući da je Alijansa takođe dogovorila novi strateški koncept.
U novom strateškom konceptu kako je rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg Rusija se opisuje kao "najznačajnija i najdirektnija prijetnja bezbjednosti saveznika".

U prethodnom konceptu iz 2010. godine Rusija je bila opisana kao strateški partner.

Alijansa je obećala i dalju pomoć Kijevu i dogovorila paket podrške koji ima za cilj modernizaciju odbrambenog sektora zemlje.

"Ukrajina može računati na nas koliko god to bude potrebno", rekao je Stoltenberg.

Istovremeno, NATO je odlučio da značajno ojača vlastito odvraćanje i odbranu.

Zelenski: Pitanje je ko je sljedeći za Rusiju?
Ukrajini je potrebno naprednije oružje i novac kako bi se odbranila od Rusije, rekao je u obraćanju na samitu liderima NATO-a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine. Ovo je rat za pravo na diktiranje uslova u Evropi, za to kakav će biti budući svjetski poredak", rekao je Zelenski u virtuelnom obraćanju na samitu vojnog saveza.

Vijesti. me

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4