fbpx

Rat razaranja Ukrajina AFP

 Foto: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje želi zauzeti veći dio Ukrajine, ali njegove su snage toliko iscrpljene borbama da u bliskoj budućnosti vjerojatno mogu samo postepeno napredovati, rekla je u srijedu čelnica američkih obavještajnih službi.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, izlažući trenutnu procjenu američkih obavještajnih službi o ratu koji traje više od četiri mjeseca, rekla je da je konsenzus američkih obavještajnih agencija da će se on nastaviti još "dugo vrijeme".

"Ukratko, slika je i dalje prilično mračna, a stav Rusije prema Zapadu postaje sve tvrđi", rekla je Haines na konferenciji ministarstva trgovine.

Komentari Avril Haines sugeriraju da milijarde dolara modernog oružja koje Sjedinjene Države i druge zemlje isporučuju ukrajinskim snagama možda neće omogućiti da one u skorije vrijeme preokrenu stanje.

Rekla je da Putin i dalje namjerava zauzeti veći dio Ukrajine iako su ukrajinske snage u februaru odbile pokušaj Rusije da zauzme glavni grad Kijev, prisiljavajući Moskvu da reducira svoj cilj na zauzimanje cijele istočne regije Donbas.

"Mislimo da zapravo ima iste političke ciljeve kao i ranije, što znači da želi zauzeti veći dio Ukrajine", rekla je Haines. Ruske su snage, međutim, toliko oslabljene u više od četiri mjeseca borbe da je malo vjerojatno da će u skorije vrijeme postići Putinov cilj, rekla je Haines u svojoj prvoj javnoj ocjeni rata od maja, piše Večernji.

"Uočavamo nepovezanost između Putinovih kratkoročnih vojnih ciljeva na ovom području i sposobnosti njegove vojske, svojevrsnu neusklađenost između njegovih ambicija i onoga što vojska može postići", rekla je.

Haines je rekla da američke obavještajne agencije vide tri moguća scenarija, a najvjerojatniji je žestoki sukob u kojem ruske snage "ostvaruju postupne dobitke, bez proboja".

Drugi scenariji su veliki ruski proboj ili uspješna ukrajinska stabilizacija fronta uz postizanje manjih napredovanja, možda u blizini grada Hersona pod kontrolom Rusije i drugim područjima južne Ukrajine. Rusiji će trebati godine da obnovi svoje snage, ocijenila je.

"Tokom ovog razdoblja očekujemo da će se više oslanjati na asimetrična sredstva koja imaju, kao što su cyber napadi, kontrola energenata, čak i nuklearna oružja kako bi pokušali upravljati stanjem i projicirati moć i utjecaj na globalnoj razini", rekla je Haines.

"U međuvremenu, malo je vjerojatno da će ruske trupe moći voditi više operacija istovremeno", nastavila je. Putinov prioritet je sada, osvajanje u regiji Donbasa i slom ukrajinskih snaga, što će, procjenjuje Moskva, "prouzročiti slabljenje otpora iznutra", rekla je Haines.

Radio Sarajevo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4