fbpx

Konvertibilne marke

Cijene u Bosni i Hercegovini nezaustavljivo divljaju. Posebno osnovnih životnih namirnica, što u situaciji jednakih ili manjih primanja bitno otežava život građana Bosne i Hercegovine, ionako prepun izazova.

Prema zvaničnim podacima, cijene u maju su bile više za 14,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, zbog čega se građani svakodnevno moraju odricati dosadašnjeg načina života.

Vrijednost novca pada, dok su primanja većine stanovništva – za razliku od političara koji su svoje plaće podigli (po zakonu!) - na ranijoj razini.

Šta se može očekivati
Podsjetimo, u martu ove godine Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) je objavila zabrinjavajuće vijesti za sve građane. Značajno su korigirane brze procjene inflacije za prvo polugodište 2022. godine, u odnosu na očekivanja iz decembra 2021. godine.

Kakva su očekivanja za novo polugodište 2022. i da li se mogu očekivati pozitivni trendovi?

Odgovore smo potražili u Centralnoj banci BiH.

"Prema posljednjem, majskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u 2022. godini očekujemo inflaciju mjerenu potrošačkim cijenama u visini od 7,7 posto. Očekujemo da će inflatorni pritisci blago slabiti u drugoj polovini godine, prvenstveno radi baznog efekta. Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, inflacija za period od prvih pet mjeseci iznosila je 10,6 posto“, kazali su za portal Radiosarajevo.ba u Uredu za komunikacije u Centralnoj banci BiH.

Inflacija za navedeni period je, dodaju, vanredno snažna. Prvenstveno zbog poremećaja na svjetskim tržištima hrane i energenata, ali i drugih roba, te poremećaja u globalim proizvodnim i lancima snabdijevanja.

"U tom kontekstu, projicirana stopa od 7,7 posto u 2022. godini znači kako očekujemo da će se inflatorni pritisci zadržati i u drugom polugodištu 2022. godine", dodali su.

Ilustracije radi, u Centralnoj banci objašnjavaju da u modelima za makroekonomske projekcije koriste "sve raspoložive informacije o budućim kretanjima cijena na međunarodnim tržištima, uključujući i vrijednost terminskih ugovora za isporuke energenata, prvenstveno nafte".

"Prema posljednjim raspoloživim informacijama sa svjetskih berzi, cijena nafte za isporuku u mjesecima drugog polugodišta je nešto niža od trenutne cijene nafte. Međutim, i dalje je znatno viša od historijskih cijena u 2021. godini. Samim tim, i inflatorni pritisci, bar što se tiče cijena nafte, će se zadržati", dodali su.

Podsjećaju javnost kako indeks potrošačkih cijena mjeri ukupnu promjenu, u odnosu na referentni period, za vrlo široku paletu roba i usluga koju konzumira prosječni stanovnik.

"Stoga razumijemo percepciju značajnog dijela stanovništva da je inflacija znatno viša od zvanično objavljene. Radi se o tome da je standard prosječnog stanovnika u BiH, u odnosu na EU, nizak i da se najveći dio raspoloživog dohotka utroši na osnovne životne potrepštine, poput hrane i bezalkoholnih pića ili prijevoza. Upravo su ove kategorije roba i usluga zabilježile dramatičan rast cijena za period od pet mjeseci", pojasnili su iz Centralne banke BiH.

Brze procjene inflacije za treći kvartal i preliminarne za drugo polugodište, kako su najavili, objavit će nakon raspoloživosti zvaničnih podataka o prosječnim potrošačkim cijenama za juli.

Radio Sarajevo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4