fbpx

Jer me se tiÄŤe Mostar protest Uborak 2

Ključni zahtjev građana naseljenih oko deponije Uborak u Mostaru je iznalaženje lokacije za novu regionalnu deponiju. Predstavnici vlasti do danas im nisu udovoljili, iako je u jednom trenutku postojalo šest potencijalnih lokacija. Lokalna vlast na prošlogodišnjoj tematskoj sjednici, obavezala se da će početi raditi na iznalaženju nove lokacije. 

Prvi zaključak tematske sjednice u junu prošle godine bio je da se u proceduri izmjena i dopuna Prostornog plana Mostara odredi nova lokacija za deponovanje otpada. Godinu kasnije, otpad i dalje na Uborku. Zahtjev za iznalaženjem nove lokacije za gradonačelnika Marija Kordića bez obzira na prošlogodišnji zaključak, danas nije realan.

"Ako mi danas nađemo novu lokaciju, slijede studije da li su lokacije adekvatne i to je proces od tri ili šest mjeseci. To je proces koji traje par godina. Zato je vrlo važno da proces zatvaranja i sanacije počne danas, a u tih pet godina ćemo se baviti i novim deponijskim poljem", navodi Kordić.

Aktivisti su saglasni da je za sve potrebno vrijeme, ali i razočarani što je izgubljena cijela godina.

Gradske vlasti prema Kordićevim riječima čekaju plan o upravljanju otpadom što je posao kantonalnog i federalnog nivoa vlasti. Moguća opcija je i spalionica otpada.

I dok traju prepucavanja, obje strane iščekuju vijesti sa Kantonalnog suda u Sarajevu na kojem je Udruženje tužilo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije zbog rokova u planu prilagodbe i izdavanja okolinske dozvole za deponiju. Iz Grada su ranije apelovali na Udruženje da se tužbe povuku, kako bi se otkočili procesi.

U rješavanje problema deponije uskoro će se uključiti strane ambasade i Evropska banka za obnovu i razvoj. Prije konstituiranja aktualnog saziva Gradskog vijeća, predstavnici Grada sa aktivistima su u više navrata razgovarali i o novim lokacijama za deponiju. Postojalo je šest potencijalnih rješenja, koja su vješto skrivana od javnosti.

bhrt.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4