fbpx

BiHTestCovid19

Proteklih dana, kako u Evropi tako i u Bosni i Hercegovini raste broj zaraženih osoba. Riječ je i dalje o omikron soju, koji ima za posljedicu blaže kliničke slike.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da će na jesen biti znatno veći broj zaraženih. Istražili smo koliko je naš zdravstveni sistem spreman za novi talas i da li smo dovoljno opremljeni.

Iako se povećava broj zaraženih Covidom 19, stanje je daleko od zabrinjavajućeg, smatraju epidemiolozi. I dalje je riječ o soju koji izaziva blaže kliničke slike.

dr. NINA RODIĆ VUKMIR, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

"Pratićemo situaciju u smislu težine kliničke slike i broja pozitivnih slučajeva, ne mora značiti da će na jesen biti značajno drugačije nego sada, nadamo se nekoj endemnosti ovog virusa".

Na infektivnim klinikama, za sada, bez pacijenata na respiratorima. Zdravstveni sistem je spreman, ukoliko bude novog talasa epidemije na jesen, uvjeravaju nadležni.

dr. ANTONIJA VERHAZ, načelnica Klinike za Infektivne bolesti UKC Republike Srpske

"U ovom momentu pratimo situaciju u regionu i svijetu, pratimo upustva Svjetske zdravstvene organizacije. Imamo dovoljan broj zaštitne opreme i lijekova. Spremamo se za jesen, jer i Svjetska zdravstvena organizacija smatra da će zbog ljeta i povećanih kontakata na jesen rasti broj oboljelih".

Zbog pada interesovanja za vakcinaciju, nekoliko stotina hiljada vakcina biće uništeno, ali isto tako dovoljan broj vakcina ima na raspolaganju za nevakcinisane građane.

dr. SANJIN MUSA, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH

"Na raspolaganju su i dalje vakcine, njima raspolaže Federalni zavod za javno zdravstvo, imamo 400 hiljada vakcina, riječ je o vakcinama poznatih proizvođača, imamo vakcine kojima je istekao rok, one će biti uništene".

GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH

"Ono što je važno je da stanovništvo ima vakcine raspoložive. Imamo važnu vijest da je recimo Pfizer produžio rok trajanja svoje vakcine na 12 mjeseci i to nam je neka sigurnost".

Prema podacima, u Bosni i Hercegovini je potpuno vakcinisano oko 50 odsto stanovništva, dok je od početka epidemije Covidom 19 bilo zaraženo oko 380 hiljada građana.

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2