fbpx

Smece Ramici Ringier

Foto: Ringier

Otkaz ugovora između regionalne deponije “DEP-OT” i “Čistoće”, kako Srpskainfo nezvanično saznaje, desio se zbog velikih dugovanja “Čistoće” prema firmi “DEP-OT”, koji prelaze pola miliona KM.

Ipak, ova dugovanja su i ranije bila skoro istog iznosa, dok sam spor između “DEP-OT” i preduzeća “Čistoća” traje više od 10 godina.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da su dugovanja Čistoće u nivou +/-20 posto u odnosu na uobičajeno stanje.

– Dugovanja nisu razlog otkazivanja ugovora. Tako su naveli, ali to stvarno nije tako – rekao je Kresojević.

Iz DEP-OT za Srpskainfo nisu ni potvrdili, a ni demantovali ove navode.

– Ovdje se ne radi o raskidu ugovora nego otkazu ugovora; tu je razlika. Mi po članu 6. ovog ugovora ne moramo navoditi razloge zašto smo otkazali ugovor. Dugovanja postoje, ali to i može, a i ne mora biti razlog – rekli su iz “DEP-OT” za Srpskainfo.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za Srpskainfo da SNSD blokira odvoz smeća.

Iz SNSD su odbacili ove navode rekavši da se oni ne mogu dovesti ni u kakvu vezu sa odlukom preduzeća “DEP-OT” i da bi to administracija Grada Banjaluka morala znati.

– Prava adresa za pitanja o poslovanju javnog preduzeća je sam direktor. Ustaljena praksa gradske vlasti je da za bilo koji problem u Banjaluci, kojom bi trebalo da rukovodi, okrivi SNSD i sve svrsta u politički obračun – rekli su iz SNSD Banjaluka za Srpskainfo.

Privatizacija zemljišta
Problem između ove dvije firme datira još od 2005. godine, kada je rađena privatizacija zemljišta.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, spor oko deponije vrijedne milione maraka vodi se već godinama, a 2018. godine je intenziviran, jer je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, odlučujući po žalbi „Čistoće“, donijela rješenje u njihovu korist, na šta je Grad Banjaluka uložio žalbu.

Preduzeće “Čistoća”, koje je u većinskom vlasništvu Mladena Milanovića Kaje, jednog od najbogatijih biznismena u Srpskoj, pokušava već godinama da od Grada Banjaluke „preotme“ regionalnu deponiju u Ramićima, kojom upravlja Javno preduzeće “DEP-OT”.

Milko Grmuša kaže da je on kao pravnik šokiran da se tako važan ugovor kao što je deponovanje smeća u najvećem gradu u Republici Srpskoj na tako prost način definiše.

– Ne mogu da vjerujem da su Čistoća i nadležni u Gradu Banjaluci, koji su radili posao kada je ugovor zaključen, prihvatili takav sadržaj ugovora. Zaista stoji u članu 6. da bilo koja strana može otkazati ugovor uz poštovanje otkaznog roka od 30 dana. Za daleko manje osjetljive stvari su propisani razlozi zbog kojih se ugovor otkazuje. Ovdje je evidentno da pravne službe, nažalost moram tako reći, nisu marile ili su dobile instrukciju iznad sebe da ne mare. Ne mogu da vjerujem da su na tako nešto pristali – rekao je Grmuša.

Ucjena
Građane, kako kažu, ne interesuju razlozi zašto je ugovor otkazan, ko je odgovoran, šta su pravi razlozi, nego da Grad pronađe rješenje da se opet ne desi slična situacija kao ranije kada se Banjaluka gušila u smeću.

– Ovo je strašno šta se dešava. Zbog kojekakvih razloga, da li političkih ili drugih, mi kao građani najviše ispaštamo. Ako se nešto ne uradi po pitanju ovoga problema, opet ćemo se gušiti u smeću na skoro 40 stepeni – rekla je Dušanka S. iz naselja Borik.

Sličnog su mišljenja i korisnici društvenih mreža koji revoltirani pričaju o ovom problemu.

– I ko na kraju ispašta? Samo građani. Čistoća, odlaganje otpada, javni gradski prevoz ne mogu biti privatno vlasništvo. Ucjenjuju 200.000 ljudi – napisao je Bojan T. na društvenoj mreži Fejsbuk.

Sličnog mišljenja je i Milorad J, koji kaže da je deponija napravljena za odlaganje smeća Grada, a ne partije.

Ako Grad Banjaluka ne pronađe rješenje do 15. septembra, Banjalučani će se, kao i prije dvije godine, gušiti u smeću, jer “Čistoća” neće moći odlagati smeće na deponiji u Ramićima.

Kontaktirali smo direktora preduzeća “Čistoća” Aleksandra Bajića, kao i vlasnika Mladena Milanovića Kaju, ali se oni nisu javljali na naše pozive.

POLITIČKA IGRA
Spor između zemljišta u Ramićima traje duže od 10 godina, a on je opet aktuelizovan otkazivanjem ugovora Čistoći dva mjeseca pred izbore. Većinski vlasnik preduzeća “DEP-OT” je Grad Banjaluka, odnosno Skupštinska većina, koja bira direktora, kao i nadzorni i upravni odbor, a vlasnik Čistoće je biznismen Mladen Milanović Kaja. Iako Uprava preduzeća DEP-OT kaže da ovdje ne vide politiku, ugovor otkazuju i prave blokadu odvoza smeća pred same izbore.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5