fbpx

KameraNovinari

Kriminalizacija klevete suziće demokratski prostor i ugušiti postojeće slobodne medije jer bi mogla biti alatka u rukama vlasti protiv tačnih i istinitih informacija koje se njima ne svidjaju. Ovo je stav predstavnika Kluba novinara Banjaluka koji smatraju da bi se uvođenjem klevete kao krivičnog djela podstakla i autocenzura u medijima.

"Posebno u ovako razrušenom pravosuđu kakvo je u Republici Srpskoj, koje sada nema ujednačenu praksu kada presuđuju za klevetu dok je ona još uvijek samo prekršaj, gdje imamo da isti sudovi u istom predmetu različito presuđuju", navodi Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Incijativa izrade seta zakona koji bi tretirali širenje lažnih informacija, govor mržnje, ali i kriminalizaciju klevete i proširenje krivičnog djela protiv ustavnog poretka potekla je od predsjednika RS Milorada Dodika. Njegov savjetnik tvrdi da RS neće odstupiti od evropskih standarda u izradi zakonskih rješenja.

"Ovakva rasprava u inicijalnoj formi izrade takvih zakonskih rješenja pokazuju našu transparentnost i namjeru da sva rješenja koja budemo usvojili budu rezultat jednog drugog kompromisa i razumijevanja da imamo trenutno jedan eldorado ne samo medija nego eldorado u javnom prostoru u kojem su ljudi izloženi raznim opasnostima i ucjenama , reketiranjem od strane pojedinaca", kaže Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika RS i pravnik.

Iz Udruženja novinara Republike Srpske poručili su da će se preciznije odrediti kada se pogleda tekst zakona.

"Principijelno i Udruženje novinara Republike Srpske je protiv bilo kakvog ograničavanja slobode govora, prava medija, pogotovo ako se proširi mogućnosti da novinari završe u zatvoru i principijelno jesmo protiv toga. Međutim, treba podsjetiti da verbalni delikt kod nas postoji. Nametnuo ih je visoki predstavnik i mnogo naših kolega je u istražnim postupcima i prijeti im kazna od 3-6 godina", kaže Branimir Đuričić iz Udruženja novinara Republike Srpske.

"Ja mislim da se istine niko ne boji, kako se sa jedne strane pokušava inputirati, ali se bojim lošeg sistema. Korumpiranih sudija, sudija koje možda nisu dovoljno upućeni u rad medija", ističe Aleksandar Stojanović, izvršni urednik portala Banjaluka.net.

Iz novinarske zajednice podsjećaju da je naša zemlja prva u regionu dekriminalizovala klevetu te da se pozivanje na evropske prakse ne može porediti sa našim prilikama s obzirom i na razlike u demokratskoj razvijenosti.

Izvor: BHRT/Olga Urukalo Desnica

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2