fbpx

čajničko jevanđelje foto facebook

Foto: Facebook

Čajničko evanđelje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedini rukopis crkvenog karaktera koji se čuvao u našoj zemlji, a prema tvrdnjama Erme Ramić-Kunić, koja se bavila ovim nacionalnim spomenikom, on je nestao.

Doktorica nauka iz oblasti ligvističke bosnisitike Ramić-Kunić kaže da ima informacije da je neko otuđio Čajničko evenađelje iz BiH.

Može se odnijeti samo za konzervatorske radove

- Čajničko evanđelje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedini rukopis crkvenoga karaktera koji se čuva u Bosni i Hercegovini. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na osnovu člana V stav 4. Aneksa 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i člana 3. stav 1. Poslovnika o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 25. do 29. aprila 2013. godine u Sarajevu, donijela je Odluku po kojoj iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine nije dozvoljeno - kazala je Ramić-Kunić te dodaje:

- Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, dozvoljeno je privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine radi prezentacije ili konzervacije, ukoliko se utvrdi da konzervatorske radove nije moguće izvršiti u Bosni i Hercegovini, odnosno ako se procijeni da se konzervacija u inostranstvu može izvršiti kvalitetnije, brže i jeftinije - napisala je.

Potrebno odobrenje

Kaže da se odobrenje mora dati komisija ukoliko se može nedvosmisleno utvrditi da se neće ugroziti taj nacionalni spomenik.

- Komisija u svom odobrenju za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine utvrđuje sve uslove pod kojima se to iznošenje može izvesti, rok za povratak dobra u zemlju, kao i zaduženja pojedinih organa i institucija na obezbjeđenju tih uslova, te o tome obavještava Vladu Republike Srpske, nadležnu službu bezbjednosti, carinsku službu Bosne i Hercegovine i javnost. Zašto Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika sve vrijeme šuti? Na službeni dopis nisam dobila odgovor! Kako je moguće da je rukopis nestao, a da Komisija šuti i javnost o tome ništa ne zna - navela je.

Postavila je nekoliko pitanja: Dali je i ko je dao nacionalni spomenik BiH? Ko je i kada otuđio i sakrio nacionalni spomenik BiH? Ako je rukopis odnesen zbog restauracije, postoji li odluka o tome i datum kada se vraća? Posebno mi je zanimljivo što su obje moje knjige posvećene rukopisu, u posljednje vrijeme tražene i pokupovane?

- Nadležne institucije sve da se uključe jer je ovo državni skandal - zaključila je.

avaz.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2