fbpx

Trgovska gora1

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sastao se sa šefom grupe Međunarodne agencije za atomsku energiju i nuklearni otpad Zoranom Dračeom i predsjedavajućim Ekspertskog tima za Trgovsku goru Emirom Dizdarevićem, te je tom prilikom istaknuta mogućnost angažovanja dodatnog broja internacionalnih eksperata u slučaju Trgovska gora.

Na sastanku je razgovarano o dinamici planiranih aktivnosti domaćih i međunarodnih stručnjaka, članova Ekspertskog tima, kada je u pitanju borba protiv izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

U fokusu današnjeg sastanka bila je mogućnost angažovanja dodatnog broja internacionalnih eksperata, te njihovo aktivno uključivanje i koordinacija sa domaćim stručnjacima u realizaciji aktuelnih i planiranih aktivnosti Ekspertskog tima na ovom pitanju, piše BHRT.

Takođe, sagovornici su usaglasili način na koji će domaći i međunarodni eksperti pratiti aktivnosti i istraživanja koje Hrvatska provodi na ovom lokalitetu.

Kako je saopšteno, namjera je da međunarodni tim stručnjaka zajedno sa članovima Ekspertskog tima sačini stručnu analizu dosadašnjih i budućih strategija, izvještaja i informacija, s ciljem izrade konačnog izvještaja o nuklearnoj bezbjednosti planiranog objekta na Trgovskoj gori u skladu sa međunarodnim standardima. 

Današnji sastanak organizovan je uoči radnog sastanka Koordinacionog tijela sa predstavnicima nadležnih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH, koji će početkom decembra biti održan u Novom Gradu, jednoj od potencijalno ugroženih opština izgradnjom spornog odlagališta na Trgovskoj gori. 

Tema predstojećeg radnog sastanka u Novom Gradu biće način finansiranja i dinamika provođenja određenih aktivnosti, poput geoloških, geofizičkih i hirdroloških radova, kao i uzorkovanja za nulto stanje radioaktivnosti. 

Podsjetimo, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Na ovoj lokaciji planirana je i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5