fbpx

Voda flasa avaz

Ni danas, gotovo mjesec dana nakon objavljenih rezultata monitoringa flaširanih voda Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nemamo informacije o proizvođaču vode sa fekalnim bakterijama.

Zbog činjenice da se ni nakon mjesec dana još uvijek ne znaju ko ih vodom truje i da li ih truje, građani su sve skeptičniji prema svim flaširanim vodama, piše N1.

“Iskreno, pila sam flaširanu, a sad pijem iz česme”, rekla nam je jedna građanka.

“Kažete sad da li to ima veze sa monitoringom i što neće da nam kažu imena proizvođača”, upitao je još jedan građanin.

U svojstvu građanina Sarajevski advokat Sead Miljković podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Miljković ističe da je Zavod za javno zdravstvo prošle sedmice objavio sadržaj koji je u suprotnosti sa informacijama koje su predočili 17. novembra u dijelu gdje navode da pronađena onečišćenja nisu bila štetna po ljudsko zdravlje.

“Pojedini parametri koji su bili deklarirani na flaširanoj vodi nisu odgovarali sastavu vode. Radi se o klasičnoj obmani kupaca, radi se o zaštiti javnog zdravstva i zdravlja građana BiH i to je razlog zašto sam podnio ovakvu prijavu”, rekao je advokat Sead Miljković.

Tužilaštvo KS je prošle sedmice po službenoj dužnosti započelo sa provjerama vezano za flaširanu vodu, a nadzor je završila Kantonalna inspekcija.

“Kantonalni inspektori za hranu su vršili inspekcijske nadzore u objektima maloprodaje i veleprodaje u KS i u prometu nisu zatekli dopisom naznačene mikrobiološki neispravne flaširane vode. Napominjemo da je u dostavljenoj informaciji navedeno da je Zavod vršio monitoring tokom 2021. i dijelom 2022. godine, kao i da je rok upotrebe naznačen na spornoj flaširanoj vodi protekao prije 3-6 mjeseci, zbog čega je mala vjerovatnoća da se sporna voda i dalje nalazi na policama trgovina”, rekla je Vildana Brdarić iz KUIP-a.

U ovom trenutku se očekuju rezultati dodatne inspekcijske kontrole vode, koju je nakon objavljenog monitoringa Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokrenula Federalna uprava za inspekcijske poslove uključujući i Agenciju za sigurnost hrane BiH. Postavlja se pitanje zašto se toliko čeka na nove rezultate s obzirom da za bakteriološko testiranje vode nije potrebno duže od sedam dana.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2