fbpx

Sastanak osmorke

Iako su se nakon sastanka "osmorke" očekivale konkretne informacije u kojem smjeru će ići koalicija na federalnoj razini, čini se da se kurs djelovanja mijenja iz dana u dan, te su se tek nakon sastanka otvorila nova pitanja i mogućnost novih koalicija. Gotovo svakodnevno se održavaju sastanci unutar stranaka ili bar one najbliže stranke, te je teško dugoročno bilo šta predvidjeti. Dok se pokušava imenovati vlada u Federaciji BiH,postavlja se pitanje, mijenja li se ona na razini države, te tko uopće ima većinu u Federaciji?

Bez obzira na to da li koaliciju u Federaciji čini podijeljena osmorka,sedmorka ili trojka plus ono što je sigurno jeste da nema formiranja federalne vlade bez imenovanja rukovodstva Federacije BiH. Sada je jasno da bi to rukovodstvo moglo činiti HDZ BiH, SDP BiH i SDA. Upravo bi SDA mogla biti ta koja bi mogla pomrsiti konce planovima osmorke da dođu na poziciju premijera Federacije, ukoliko SDA-ov Refik Lendo ne da podršku zaimenovanje federalne vlade. Zato Nikšić najavljuje prebrojavanje.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a BiH

"Zato je važno ovo prikupljanje potpisa, želimo vrlo jasno da demonstriramo da imamo većine i u Predstavničkom domu i u Domu naroda PFBiH i da pitamo šta će se desiliti ukoliko dođe do blokada u formiranju vlasti. Drugi je scenarij da bude izabran i da neće da da potpise, onda imamo blokadu jedini mehanizam za odblokiranje je u rukama OHR-a".

Dok SDP strahuje od SDA-ova Lende, njihov koalicioni partner HDZ BiH ne isključuje mogućnost vraćanja starom partneru, a to je SDA. Na drugoj starni NiP je kategoričan. Narod i pravda ne pregovara sa SDA.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

"Naši ljudi na terenu rade sa SDA, sa predstavnicima SDA ako pitate mene osobno ja ne".

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik Naroda i pravde

"U smislu kapaciteta u federalnom, predstavničkom domu i Domu naroda to uopšte ne ugrožava većinu koja je formirana i koja će potpisima predložiti nadam se Nermina Nikšića za premjera Fedracije u skorom roku. Narod i pravda ne prigovara sa SDA, ne zna se ko koga više ne želi. ne znam ko to manje želi oni ili mi".

Poznavatelji političke scene kažu da vlast ne mora ići vertikalno. Sve je izvjesnije da bi SDA mogla postati ravnopravan partner u Vladi Federacije i dio većine u ovom bh. entitetu.

ŠAĆIR FILANDRA, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

"Sasvim je realno očekivati u ovoj situaciji da dođe i do daljeg rasipanja osmorke, odnosno sedmorke čak i trojke. Evidentno da je proces pregovaranja, dogovaranja, oficijelno ili neoficijelno sa SDA već u toku. Vrlo je teško zaobići SDA u početku bilo danas još teže. To će značiti veliki preokret unutar same trojke odnosno sedmorke, obzirom da je taj princip SDA bio princip njihovog okupljanja. Danas je sasvim izvjesno, krajnje realno da se SDP o SDA i DF čine jednu većinu na federalnoj razini".

MILAN SITARSKI, član Instituta za društveno-politička istraživanja

"Od političke volje SDA zavisi vlast u Federaciji. E sada hoće li to raditi SDA sa nekim bivšim članicama osmorke, jedna je od opcija. Tu mi prvo padaju na pamet SBiH i NES i stranka za nove generacije. Ali ako se pokaže da je volja bošnačkih stranaka zaista da neke od njih idu uz SDA onda će stranke hrvatskog narodnog sabora samo morati da konstatuju da njihova opcija A, nije uspješna, na federalnom nivou, praktično je nemoguće sporovesti. i tme bi se otvorio put formiranju nove federalne vlade u sastavu SDA, HDZ i neke stranke osmorke koje bi prešle na starnu SDA. u tom slučaju bi DF morao da ispadne jer HDZ ne bi htio sa DF-om".

U narednim sedmicama dobit ćemo odgovore na pitanja ko će činiti vlast u Federaciji i da li će se koalicioni odnosi promijeniti ili koalicija proširiti. I da li se bira između najpoželjnijih partnera ili, pak, pozicija.

 

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2