fbpx

Fond zdravstva bbg

Nakon Okružnog suda u Banjaluci, i Vrhovni sud Republike Srpske je svojom presudom stao na stranu teško bolesne Banjalučanke i utvrdio da su neustavne odluke Fonda zdravstvenog osiguranja RS kojima se odbija refundacija troškova kupovine lijeka za hemoterapiju.

Vrhovni sud RS u svojoj presudi posebno ističe da su Stručni konsultanti direktora FZO RS zanemarili nespornu činjenicu da su UKC RS, odnosno Konzilijum ljekara preporučili lijek pertuzumab Banjalučanki, čiji je identitet poznat redakciji Srpskainfo, ali ga zbog njenog teškog zdravstvenog stanja nećemo objavljivati.

Sud objašnjava i da se pomenuti stručni konsultanti direktora FZO RS uopšte nisu izjašnjavali o tome da je lijek preporučen od strane nadležne zdravstvene ustanove, niti su se izjašnjavali o eventualnim posljedicama čekanja na lijek u nastavku terapije.
Podsećanja radi, teško oboljela Banjalučanka, inače samohrana majka maloljetne djevojčice već četiri godine pored borbe sa teškom bolešću, bezuspješno pokušava da refundira troškove nabavke lijeka za hemoterapiju pertuzumab u ukupnom iznosu od 16.000 maraka.
Cijena jedne doze bila je 3.250 maraka, a Banjalučanka je, kako bi spasila svoj život, nakon preporuke ljekara morala nabaviti pet doza do trenutka kada su je u Fondu stavili na famoznu Listu koja omogućava plaćenu nabavku pomenutog lijeka pacijentu.

Zaboravili na ljudski život
I dok Fond zdravstvenog osiguranja svojim nezakonitim odlukama uporno odbija Banjalučanku, nadležni sudovi poništavaju odluke Fonda i tako već četvrtu godinu.

Fond se u svojim rješenjima poziva na mišljenje stručnih konsultanata direktora Fonda, na godišnji finansijski plan, te brojem pacijenata na takozvanoj Listi koju sačinjavaju zdravstvene ustanove.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odgovorio je u međuvremenu portalu Srpskainfo da postupa po presudama Okružnog suda.
Sudovi, s druge strane, tvrde da je u konkretnom slučaju zaboravljeno ono najbitnije, hitnost u cijelom slučaju, jer se radilo o ljudskom životu, ali i tome da teško bolesna Banjalučanka nije proizvoljno uzela lek, već joj je terapiju prepisao Konzilijum ljekara UKC RS.

– Imajući u vidu nesporne činjenice da je tužiteljki od strane Konzilijuma UKC RS prepisan lijek “pertuzumab” kao terapija u postupku liječenja karcinoma dojke, ovaj sud ocjenjuje da je ispravan zaključak u presudi Okružnog suda Banjaluka da nabavka tog lijeka ne predstavlja proizvoljno postupanje pacijenta, jer je nabavljen po odluci Konzilijuma ljekara UKC RS kao odgovarajuća terapija za njenu bolest, a o čemu je Fond bio upoznat – navodi se u presudi Vrhovnog suda Republike Srpske.

Redovno plaćaju izgubljene sporove
Sud dalje objašnjava da zbog svega navedenog nije bilo osnova da se teško oboljela Banjalučanka odbije sa zahtjevom za refundacijom troškova nabavke lijeka pertuzumab bez obzira što se taj lijek nalazi na Listi lijekova sa posebnim načinom nabavke, odnosno bolje reći, da se tužiteljka nalazi na listi čekanja, a ne zna se do kada, za nabavku navedenog lijeka.

O kakvom apsurdu se radi govori i informacija da Fond uredno isplaćuje sve izgubljene sporove u konkretnom slučaju, a do trenutka pisanja ovog teksta bilo ih je čak 16!

Andrej Obradović, pravni zastupnik, teško bolesne Banjalučanke, potvrdio je za Srpskainfo da je zbog izgubljenih sporova Fond već isplatio više od 5.000 maraka sudskih troškova!
Istovremeno, refundacija troškova nabavke lijeka za hemoterapiju se i dalje odbija.

SUD TREBA DONIJETI MERITORNU ODLUKU
Andrej Obradović, pravni zastupnik teško oboljele Banjalučanke, izjavio je da bi sud trebao prekinuti višegodišnju agoniju i konačno donijeti meritornu odluku u konkretnom slučaju. Advokat je podsjetio da sud već četvrtu godinu utvrđuje kako su odluke FZO RS o odbijanju refundiranja troškova plaćanja lijeka nezakonite i poništava te akte, ali Fond u ponovljenom postupku donosi identične odluke.

– Ovo postupanje Fonda je u cilju izbjegavanja krivice u slučaju nepostupanja po odluci suda, ali istovremeno donose se identične odluke za koje sud ponovo utvrđuje da su nezakonite. Ovo sud mora prekinuti tako što će donijeti meritornu, odnosno obavezujuću odluku na osnovu koje Fond mora isplatiti troškove refundacije – objasnio je advokat Obradović.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2