fbpx

kuhinjica banjaluka1 980x653

Foto: USAID

Studija koju je sproveo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma Bosne i Hercegovine, pokazuje da će do 2027. godine ugostiteljstvo Bosne i Hercegovine imati nedostatak više od 8.000 radnika.  

Kako bi uticali na ublažavanje problema nedostatka radne snage a sektor odgovorio rastućim potrebama tržišta, neophodne su kontinuirane edukacije kuhara amatera i profesionalaca s ciljem usavršavanja kulinarskih vještina i stvaranja potpunog gastronomskog užitka.

S tim u vezi USAID Turizam je pokrenuo edukaciju deficitarnog osoblja u sektoru ugostiteljstva, ali istovremeno i promociju, te očuvanje tradicionalne hrane, jela i kuhinje.

S tim uvezi u banjalučkoj Kuhinjici je početkom oktobra 2022. počela serija obuka za kuhare amatere i profesionalne kuhare. Ova aktivnost doprinijet će edukaciji radnika iz ugostiteljskog sektora kroz neformalne obuke, a platforma Turizam Academy bit će obogaćena s novih 50 kratkih snimaka, koji će prikazati neke od osnovnih vještina dobrog kuhara.

Kursevi su namijenjeni zaposlenim, nezaposlenim a posebno grupama mladih, ženama i pripadnicima marginaliziranih skupina društva.

Od početka rada Kuhinjice, obučeno je 200 pojedinaca, a uskoro, aktivnosti se nastavljaju kroz nove kurseve za profesionalce, koji će voditi čak tri vrhunska kuhara. Pored ovih obuka, Kuhinjica je pripremila i kratke kurseve za turiste koji žele da nauče praviti neka od tradicionalnih jela.

- Ono čime se već možemo pohvaliti je činjenica da je većina kuvara ili dobila posao ili, nakon usavršavanja bolju, višu poziciju u restoranu u kojem već rade. Jedan od njih je Đorđo Batar koji trenutno radi u restoranu Apetito. Ništa manje vrijedna i cjenjena je i naša kuvarica Milana Lazić koja je sreću okušala u Primapromu. Milan Simić iz Zvornika je dobio posao u svadbenom salonu, a svi oni planiraju nastaviti kod nas sa svojim usavršavanjem i obrazovanjem.“, istaknuli su predstavnici Kuhinjice.

Ovim aktivnostima, Kuhinjica je ujedno i ambasador lokalne kulture i tradicije življenja, pažljivo prenoseći na mlađe generacije kuhara neke od najstarijih autohtonih receptura.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2