fbpx

dodik

Posljednja dva mjesta, na listi od osam predstavništava, zauzimaju ona s adresama u Grčkoj i Izraelu.

Za rad osam predstavništava Republike Srpske u inostranstvu u prošloj godini iz republičkog budžeta izdvojeno je 5,48 miliona maraka, a najviše novca i to 1,06 miliona uplaćeno je onom na adresi u Rusiji.

U informaciji o radu i finansiranju predstavništava RS u inostranstvu u 2022. godini, koju su na prošloj sjednici Vlade Srpske usvojili ministri, navedeno je da je na drugom mjestu, nakon Rusije, najviše novca odobreno Predstavništvu u Austriji i to 900.000 maraka.

- Predstavništvu u SAD je uplaćeno 870.000 maraka, dok je onom na adresi u Srbiji otišlo nešto manje novca, odnosno 820.000 KM. Na petom mjestu nalazi se Predstavništvo u Kraljevini Belgiji za čiji rad je u prošloj godini uplaćeno 740.000 maraka iz republičkog budžeta.

Nešto više od pola miliona, tačnije 510.000 maraka, utrošilo je u Predstavništvo RS-a u Njemačkoj. Posljednja dva mjesta zauzimaju predstavništva s adresama u Grčkoj i Izraelu, odnosno za njihov rad u prošloj godini iz budžeta je otišlo 330.000, odnosno 250.000 maraka.

U istom dokumentu dat je i detaljan pregled aktivnosti predstavništava RS-a u inostranstvu, uz napomenu da su posljedice pandemije virusa korona, kao i izbijanje oružanog sukoba u širem okruženju u velikoj mjeri uticale na globalne prilike, multilateralnu i bilateralnu saradnju.
- To se dijelom odrazilo i na aktivnosti predstavništava Srpske u inostranstvu i mogućnosti njihove realizacije, navedeno je u informaciji u koju je Glas Srpske imao uvid. 

Na čelu Predstavništva RS u Rusiji nalazi se Duško Perović koji objašnjava da i s novcem koji im je uplaćen u prošloj godini teško funkcionišu.

- Imamo kancelarije u Moskvi i Sankt Peterburgu. Plaćamo iznajmljivanje prostorija za rad, radnike, reprezentaciju. Pored toga, mi plaćamo i liječenje mnogo naših ljudi ovdje, ali i smještaj, hranu i prevoz za njih. Platimo prevoz do aerodroma ljudima. Mi im pomažemo kada oni dođu i traže pomoć. Ne možemo ljude ostaviti na ulici. Za pomoć nam se obraćaju i studenti, rekao je Perović i dodao da im je Vlada RS budžet za ovu godinu smanjila za deset odsto bez ikakvih obrazloženja.

Njegov kolega Mladen Filipović, koji rukovodi Predstavništvom RS-a u Austriji navodi da odobreni novac iz republičkog budžeta troše namjenski.

- Nastojimo da budemo na usluzi privrednicima iz Srpske i sprovodimo projekte koje smo zacrtali. Pomoglo bi da su budžeti veći, ali šta je tu je, rekao je Filipović i dodao da su izdvajanja Vlade i za njihov rad u ovoj godini smanjena. 

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4