fbpx

1679423475 secer 1536x864

 Foto: N1

U Federaciji Bosne i Hercegovine su oboljelim od dijabetesa tipa 1 podijeljeni  kineski glukometri koji direktno ugrožavaju život pacijenta. Odstupanja u mjerenju šećera u krvi su tolika da se osoba dovodi u opasnost od hipoglikemijske kome. Svuda, a kod nas pogotovo, zdravlje je najveći izazov.  

Samohrana majka Emina Bravo sama je testirala aparat prije upotrebe koji su dobili u septembru prošle godine.

“Senzor je pokazivao 3,5, a aparat apsolutno taj Medesingin nije mogao da izmjeri šećer. Aparat je nepouzdan, ja sam jednom doživjela šok gdje mi je dijete jedva živo ostalo da ne daj Bože ne preživi. Mi jednostavno samo želimo od Federalnog ministarstva da nas ono zaštiti, da imamo pravo da biramo trakice kao i ostale sve zemlje u regionu”, navela je majka.

Ovo nije prvi put da se putem Zavoda distribuiraju trakice i aparati koji su sumnjive kvalitete, ali i davno prevaziđeni u tretiranju dijabetesa. Binela Bjelan i njen sin su više puta doživjeli opasna stanja po život oboljelog.

“On je imao negativno iskustvo sa glukometrima druge generacije, tzv. ‘on call aparati’ koji su pokazivali velika odstupanja i zbog kojih je on ja mislim 5 ili šest puta zapao u hipoglikemijsku komu. Nevjerovatno je da su ti aparati koristili metode kalibracije koja potpuno prevaziđena to se sad u savremenenoj nauci ne koristi”, kazala je Bjelan.

Roditelji su se obraćali nadležnima nebrojano puta, ali bezuspješno.

“Obraćalo se Udruženje iz Sarajeva ministarstvu koje je naredilo da se uradi revizija i raspiše tender za nove trakice, ali vidjet ćemo kako će to ići dalje”, navela je Tufo i dodala kako će ona kupovati trakice, a ne koristite ove koje se dodjeljuju.

Iako su Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo podijelili aparate koji bilježe dijabetes tipa 1 sa velikim odstupanjima u mjerenju šećera iz Ministarstva zdravstva KS poručuju da oni nisu nadležni za podjelu ovih aparata nego da je to Federalno ministarstvo iz kojeg se do montaže ovog prilog nisu javili. Iz Ministarstva zdravstva KS poručuju da imaju dobru vijest i to da je ukinuta dobna granica za korištenje senzora za sve oboljele od dijabetesa tip 1.

Odluka je na Skupštini KS koja će ukidanjem dobne granice uveliko olakšati roditeljima i oboljelim jer samo jedan senzor, a trebaju dva mjesečno, košta 130 maraka. Kada se tome doda prehrana, aktivnosti i mnoge druge potrebe roditelji poručuju da su mađioničari preživljavanja i zaslužuju mnogo više.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4