fbpx

Narodna skupstina RS

Ivana Korajlić, direktorica Transparensi Internationala BiH, komentarišući odluku Narodne Skupštine Republike Srpske ističe da sama namjera da se kriminalizuju kleveta, uvreda i druge odredbe koje su stavljene u Krivični zakonik su od starta problematične.

"Bez obzira šta se desilo u javnoj raspravi, da li oni smanjivali sankcije, da li trgovali pojedinačnim odredbama… Od početka upozorenja i medijskih organizacija, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, upozorenja izvjestilaca UN, Savjeta Evrope…

Ide u tom pravcu da ovo ne smije biti predmet krivičnog zakonodavstva i na kraju krajeva da neće uticati samo na medije, novinare, nevladine organizacije, već na svakog građanina koji dijeli bilo kakve informacije, ili iznosi bilo kakve stavove.

Ono što smo od početka upozoravali jeste da su prekršene i procedure u vezi sa izradom zakonskih propisa, obmanjena je javnost u smislu toga da je bio objavljen nacrt na koji nije bilo komentara", kaže Korajlićeva za Hayat.

Kako je kazala posebno je problematično što imamo izjave predstavnika različitih političkih partija koji su dio vladajuće koalicije, kojima je i samima ovaj nacrt sporan, ali su ga svejedno podržali što govori o tome da se naredba koja je stigla sa samog vrha poštuje i da apsolutno nisu bitne nikakve procedure, međunarodni standardi, Ustav, Konvencije o ljudskim pravima, da je to stavljeno u drugi plan, a vidimo da je to dio šire priče, ne samo kad govorimo o ograničavanju slobode izražavanja, napadima na novinare, medije.

"Već imamo stvaranje kompletne neprijateljske atmosfere prema nekome ko nije dio te strukture i načina razmišljanja koju promoviše vlast u Republici Srpskoj. Ovo je dio šire priče gdje se ide na gušenje bilo kakvog, ne samo govora, nego i misli i slanja poruke da je nepoželjan svako ko nije dio te strukture koja njima odgovara, da može trpiti pritiske, sankcije i posljedice", rekla je Korajlićeva.

Dodaje da ono što je problematično sa ovim izmjenama jeste da se ide na to da ne mora ni postojati određena pretpostavka da je određena informacija netačna.

(BN) Foto:BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2