fbpx

Zlatko Dizdraevic avaz Pixelll

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta RS usvojila je informaciju o prekidu saradnje s američkim i britanskim diplomatima i ambasadama u BiH zbog, kako su naveli, antidejtonskog djelovanja. Sve to je ranije najavio predsjednik RS Milorad Dodik.

Ugledni penzionisani novinar i diplomata Zlatko Dizdarević za „Avaz“ jasno ističe da je to budalaština, koja je rezultat Dodikove histerije, straha i panike.

Mimo Amerike
- O tome treba razgovarati racionalno, mislim da je to njemu samo dizanje repa. Kako se ne shvati da je najvažnija stvar napraviti sprdnju u tri rečenice oko toga i onda ga ne spominjati deset dana. Gore će mu biti. Mi sada to dižemo na nivo ozbiljne političke odluke, jednu budalaštinu koja je apsolutno debilizam, i u politici i u međunarodnim odnosima - istakao je Dizdarević.

Dodao je da se Dodik nalazi na najstrašnijoj nizbrdici, a da, nažalost, ima pozadinu u vidu polovine Narodne skupštine RS.

- Jednostavno, vidite da je 90 posto onih koji ne smiju glasati drugačije, vrlo je vjerovatno da su svjesni da je u pitanju idiotizam - rekao je Dizdarević.

Osim Vlade manjeg bh. entiteta, odluku o prekidu saradnje donijele su ranije još samo Sjeverna Koreja i Iran.

- Zato što ne smiju da se bave tim stvarima mimo dozvole Amerike, o čemu pričamo. Ovo može utjecati na građane RS zato što već sada postoji čitava serija sankcija. Kao - sankcije koje je Dodik dobio su ništa, to tako izgleda u javnosti, a ta sankcija je blokirala njegove finansijske kapacitete i finansijske mogućnosti da otplaćuje svoje dugove, milijarda duga anuiteta koji su mu došli na naplatu, a on ne zna odakle da ih naplati. Prema tome, naravno da će građani RS to osjetiti, ovako ili onako - naglasio je Dizdarević.

Politički faktor
Ipak, istakao je da je predsjednik RS, na nivou vanjske politike BiH, samo dio priče, jedan element.
- Nije vanjska politika BiH vezana za entitete ni njihove odluke, nego je zajednička. Niti je on nadležan za odnose s Amerikom i Velikom Britanijom niti imaju svoje diplomatske odnose. Pravimo od njega politički faktor koji to nije. Izgubili smo osjećaj za analizu na svjetskom nivou za geostrategiju, u kojoj možemo da vidimo ko smo mi i šta smo. Prije nekoliko dana svjedočili smo historijskoj činjenici – sastanku Si Đinpinga i Vladimira Putina. Stvara se potpuno nova geostrateška svjetska realnost, jer, tu su i Indija, Brazil, Pakistan, pola Afrike, Euroazije, potpuno se lome geostrateške ploče koje su postojale do sada. Ko se time bavi, a ne Dodikom i šta je rekao Amerikancima: „Doviđenja, neću da sarađujem s vama“ - zaključio je Dizdarević.

Ne planira stati
Dodik, očigledno, nema namjeru stati te je najavio da će u RS biti donesen zakon kojim će pripadnicima LGBTIQ zajednice biti zabranjen prilaz obrazovnim ustanovama.

- Znači, vrtići, škole, fakulteti, neće moći raditi, neće im moći prilaziti, neće moći da vrše propagandu - rekao je Dodik.

On je rekao da je to “institucionalna odgovornost vlasti u RS koje na taj način žele da sačuvaju tradicionalne i porodične vrijednosti” ljudi u RS.

Iz Stejt departmenta su poručili da neće pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

 

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4