fbpx

Gotov, lakirani, masivni parket firme Drvoprodeks u 95-postotnom dijelu završi u zemljama Evropske unije, najviše u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i skandinavskim zemljama, dok u Bosni i Hercegovini ostane tek pet posto tog parketa. Kako nam je kazao Đorđe Račić, direktor poslovnice u Srpcu, nije bilo lako izboriti se za svoje mjesto na evropskom tržištu, ali nije ni nemoguće.

7drvno preradivacka industrija

Sav otpad koji imaju planiraju pretvarati u pelet i prodavati ga, ali bez sirovine ne smiju ići u dalje investicije

Isporuke

- Mi smo se izborili kvalitetom, poštivanjem rokova isporuke i odgovornosti prema kupcima, pa smo uspjeli i pobijediti Kinu koja nam je bila najveći konkurent, nametnuli se i našli svoje mjesto. Ovih dana smo isporučili u Australiju jedan kontejner, radimo nešto i za Ameriku, ali Evropa nam je tržište broj jedan. Pokazalo se i da je to najbolje tržište, posebno nakon krize 2008. godine, kada se Njemačka pokazala kao zemlja u kojoj potražnja nije stala, kazao je Račić.

Međutim, glavni problem i Drvoprodeksu, kao i drugim proizvođačima, jeste nedostatak sirovine. Kako kaže Račić, pojedinci izvoze trupce, pa proizvođači ostaju bez sirovine i ne mogu biti konkurentni.

- Jako puno sirovine kupujemo u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, a nešto i u Bosni i Hercegovini, ali ovdje nam ništa nije sigurno, što nam stvara veliki problem jer da bismo zadovoljili potrebe kupaca, mi moramo obezbijediti sirovinu. Novi problem je i zabrana koju je Hrvatska uvela, a to je zabrana izvoza sirovih elemenata iz te zemlje. Znači, mi izvozimo gotove trupce, finalisti nemaju šta da prerađuju, a u Hrvatskoj se ne može izvoziti ni sirovi element, kaže Račić.

Novi radnici

Firmama koje se bave ovom proizvodnjom učešće sirovine značajno određuje koliko mogu ulagati i zapošljavati nove radnike. Drvoprodeks svake godine ima neke investicije, a ove godine zaokružuju proces sa peletarom. Naime, sav otpad koji imaju, planiraju pretvarati u pelet i prodavati ga, ali bez sirovine ne smiju ići u dalje investicije.

- Ako bi se taj problem riješio na državnom nivou, sigurno bi se više firmi odlučilo za veća ulaganja i širenje i zaposlili bi više radnika. Mi smo ove godine do sada zaposlili 30-ak radnika, a do kraja godine planiramo još 20-ak njih da zaposlimo, kazao je Račić.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5