fbpx

Međunarodni aerodrom Tuzla dobit će dozvolu za kargo saobraćaj, potvrdio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Aerodrom Tuzla

"Postoje tehničke sugestije koje bi se trebale otkloniti, pa da i sa aerodroma u Tuzli, uz Sarajevo i Banju Luku, a kasnije i Mostar, krene prekogranična trgovina", rekao je Zvizdić.

Interesovanje za izvoz namirnica životinjskog porijekla iz Tuzlanskog kantona postoji, a aviokompanija Turkish Airlines već je izrazila namjeru za uspostavljanjem kargo letova za izvoz mesa u Tursku, što bi poboljšalo privredu ovog dijela države.

Međunarodni aerodrom Tuzla unazad godinu dana radi na ispunjavanju uslova kako bi dobio dozvolu za kargo letove, a pregovori, te odlučivanje Vijeća ministara BiH i dobivanje saglasnosti traju mjesecima.

"S obzirom na ekspanziju aerodroma i putničkog saobraćaja, te aviobazu kompanije Wizz Air koja je uspostavljena u junu ove godine, Međunarodni aerodrom Tuzla je pojačao radno vrijeme i sada radimo sa dvije i pol smjene svaki dan, odnosno od 4:30 do 23:30 sati. Ispunili smo sve tehničke preduslove i ne vidimo nikakav tehnički razlog da nam se ne dozvoli uspostavljanje kargo saobraćaja", rekao je u izjavi za AA Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Karasalihović je objasnio da je ovaj aerodrom naslijedio vojni aerodrom od Ministarstva odbrane BiH na korištenje i upravljanje, ali da država nije riješila status zemljišta zbog čega se ne može ništa novo graditi.

"Nije razriješen status državne imovine i zbog toga Međunarodni aerodrom Tuzla ne može uknjižiti vojni aerodrom, a samim tim nije moguće dobiti građevinsku ili upotrebnu dozvolu. Sve ostalo, što je neophodno za kargo letove, mi smo ispunili. Pod tim podrazumijevam izgradnju platforme dva, platforme za noćni rad i hladnjače", rekao je Karasalihović.

(klix.ba/Anadolija)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2