fbpx

wAb6zKZL konvertibilne marke

Preduzeća i lokalne zajednice u RS-u tokom posljednje multilateralne kompenzacije ukupno su izmirili obaveze i naplatili potraživanja u iznosu od 27,5 miliona KM.

Konačni rezultati multilateralne kompenzacije, objavljeni na Banjalučkoj berzi, pokazuju da je 701 učesnik na ovaj način „prebio“ međusobne dugove.

Ovo je prva od ukupno četiri multilateralne kompenzacije koje su planirane u RS-u u ovoj godini.

U izvještaju se navodi da su, osim Ministarstva finansija RS-a, javnih preduzeća, zdravstvenih uslanova, privrednih subjekata za proizvodnju, usluge, trgovinu, komunalnih firmi, pogrebnih društava, advokatskih ureda, obaveze i potraživanja „izravnale“ i pojedine opštine u RS-u, Zvornik, Sokolac, Han Pijesak, Ugljevik, Derventa, Lopare, Modriča, Doboj, Pale, Banja Luka...

I pojedine političke stranke na ovaj način su se riješile potraživanja, među kojima je i SDS, ali i sportski klubovi, brokerske i medijske kuće.

Multilateralnim kompenzacijama se učesnicima, koji su prijavili svoje obaveze u sistem, istovremeno omogućava izmirenje obaveza i naplata potraživanja, čime se smanjuje nelikvidnost privrede, te, kako se tvrdi, aktivno doprinosi stvaranju povoljnijeg ekonomskog ambijenta u RS-u.

Učesnici ovog procesa ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali treba da imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Fena

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2