fbpx

monsanto reuters

Spajanje je vrijedno 62,5 milijardi dolara, a kompanija će kontrolisati više od 25 posto ukupnog svjetskog tržišta sjemena i pesticida.

Njemački poljoprivredno-kemijski div Bayer dobio je u srijedu zeleno svjetsko Europske unije za kupnju američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanta.

Riječ je o krupnoj transakciji, koja će iz temelja promijeniti agrokemijsku industriju, prenose agencije.

Spajanje je vrijedno 62,5 milijardi dolara, a njime će nastati kompanija koja će kontrolirati više od 25 posto ukupnog svjetskog tržišta sjemenja i pesticida.

U Bruxellesu ističu da je Bayer otklonio dvojbe Europske komisije u vezi s predloženom prodajom imovine kojom je ojačana pozicija velikog konkurenta BASF-a, prenosi Reuters.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margarethe Vestager navela je u priopćenju da njihova odluka jamči istinsku konkurenciju i inovacije na tržištima sjemenja, pesticida i digitalne poljoprivrede i nakon spajanja Bayera i Monsanta.

Prodaja dijelova imovine

"Posebno smo pazili na to da broj globalnih aktera koji konkuriraju na tržištu ostane isti", naglasila je.

Bayer je donio odluku o prodaji dijelova imovine vezane za proizvodnju sjemena i herbicida za 5,9 milijardi eura BASF-u, kao i o omogućavanju pristupa globalnoj digitalnoj platformi za poljoprivrednike, a prodat će i posao sa sjemenjem povrća.

Bayerov poljoprivredni odjel proizvodi sjeme i kemikalije protiv korova i insekata, ali je poznatiji po farmaceutskim proizvodima poput Aspirina i Alka-Seltzera.

Monsanto je poznat po svojim genetski modificiranim sjemenima poljoprivrednih kultura kao što su kukuruz, soja, pamuk i pšenica.

Brojne poljoprivredne i udruge za zaštitu okoliša suprotstavljaju se spajanjima, strahujući od moći tih kompanija i prednosti koje im jamče digitalni podaci o poljoprivredi.

Direktor Bayera Werner Baumann kaže da je odobrenje EK-a "veliki uspjeh" i da kompanije i dalje rade s vlastima SAD-a u vezi s dogovorom, za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2