fbpx

world bank

Predsjednik Svjetske banke David Malpass upozorio je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu recesiju, uz rast cijena hrane, energije i đubriva. 

Malpass je poručio je skupu američkih poslovnih ljudi u srijedu da je “teško uvidjeti kako možemo izbjeći recesiju”.

Također je kazao da niz lockdowna zbog koronavirusa u Kini stvaraju dodatnu zabrinutost zbog usporavanja ekonomskog rasta.

Njegovi komentari posljednje su upozorenje zbog rastućeg rizika da bi svjetska ekonomija mogla početi da slabi.

Kada posmatramo globalni BDP, teško je upravo sada uvidjeti kako možemo izbjeći recesiju, izjavio je Malpass, ne pružajući konkretnu prognozu.

Pomisao da se cijene energenata udvostručuju dovoljna je sama po sebi da pokrene recesiju,  dodao je.

U prošlom je mjesecu Svjetska banka smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro jedan posto, na ukupnih 3,2 posto.
BDP, ili bruto domaći proizvod, mjera je ekonomskog rasta. To je jedan od najbitnijih načina mjerenja koliko dobro ili loše ekonomija nastupa, i pomno je prate ekonomisti i centralne banke.

Malpass je također kazao da su brojne evropske zemlje još ovisne o ruskoj nafti i gasu.

To je primjetno čak i u vrijeme dok zapadne zemlje insistiraju na planovima smanjenja njihove ovisnosti o ruskim energentima, prenosi BBC.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31