fbpx

kukuruz foto Waldemar Brandt unsplash

 Foto: Waldemar Brandt

Izuzetno loš prinos kukuruza ove godine jedan je od razloga koji će dovesti do daljeg urušavanja stočnog fonda u Republici Srpskoj koji je, ionako, već dobrano osiromašen.

Na to upozoravaju poljoprivrednici koji objašnjavaju da broj stoke u RS drastično opada iz godinu u godinu, i zbog prekomjernog uvoza mesa, te nemogućnosti farmera da prodaju i ono malo što proizvedu.

"Suša je ove godine uništila veliki dio ljetine, posebno kukuruza, koji je osnovna komponenta za stočnu hranu. To znači da mnogi neće imati dovoljno hrane za svoju stoku, što će sobom povući dalje smanjenje stočnog fonda, u najvećoj mjeri svinja. Stočna hrana je ove godine skupa kao nikad, dok su, s druge strane, otkupne cijene stoke jako loše", kaže za Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković. 

Naglašava da je, kad se na navedene probleme doda prekomjerni uvoz mesa, jasno da i u narednom periodu moramo da računamo na značajnu redukciju stočnog fonda.

"Na sušu ne možemo uticati, ali se mogu uvesti zaštitne mjere na uvoz mesa, što bi našim farmerima mnogo značilo. Riječ je o uvođenju carina na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa. Već odavno tražimo ograničenje uvoza mesa, na što je vlast BiH i gluva i nijema. A bez toga, naš stočni fond će i dalje siromašiti", poručuje Marinković.

U Republici Srpskoj je broj svinja samo za godinu pao za više od 20 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, pretprošle godine smo u oborima imali 619.400, a lani 490.600 svinja.

U poslednje dvije decenije, najviše domaćih farmera od tova junadi odustalo je ove godine kada je, prema procjenama, uzgojem prestalo da se bavi do 15 odsto stočara.

Srpska.info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1