fbpx

"Za proteklih mesec ili dva, stalno sam ponavljao da je usporavanje kreditnog impulsa koji je pokrenula Kina apsolutno od ključnog značaja za budućnost globalnih tržišta", Stin Jakobsen, glavni ekonomista Sakso banke.

8srbija agrokor merkator

Za proteklih mesec ili dva, stalno sam ponavljao da je usporavanje kreditnog impulsa koji je pokrenula Kina apsolutno od ključnog značaja za budućnost globalnih tržišta.

Pre neki dan sam pročitao dva izveštaja iz Pimco i Danske Banke koji potvrđuju ovaj stav kojim se navodi da su „glavni kineski indikatori ukazali na vrhunac u ciklusu već neko vreme […] Nakon što su ukazivali na vrhunac poslednjih nekoliko meseci, PMI je u aprilu i potvrdio usporavanje aktivnosti u drugom kvartalu i očekujemo da će se to nastaviti do kraja 2017.“

U rezimeu Danske Banke se nastavlja sa tvrdnjom da će „vrhunac u kineskom ciklusu doprineti da tema reflacije izgubi energiju, dok maksimalne vrednosti globalnog ciklusa i inflacija cena berzanske robe idu naniže.“

Na mom stolu je takođe juče bio UBS izveštaj iz 22. februara u kojem se navodi da „naš globalni kreditni impuls (koji pokriva 77% svetskog BDP) je iznenada izgubio snagu… [međutim] „globalni“ kreditni impuls tokom proteklih 18 meseci je predstavljao uglavnom Kinu, koja čak i sada još uvek stvara nova zaduženja po godišnjoj stopi od oko 30 procenata (kineskog) BDP-a. Međutim kreditni impuls je „promena u okviru promene“ zaduženja, pa čak i kineske banke neće moći da izdrže nedavni vanredni tempo kreditnog ubrzanja.“

Ovi stavovi ponavljaju one iz moje martovske prezentacije o makroekonomiji u Aziji, u kojoj sam naveo da sam video da kreditni impuls dostiže maksimum u prvom kvartalu.

Ovo su ključne komponente u bilo kom ekonomskom modelu. Mi ekonomisti razumemo vrednosti blizu nule u „crnoj kutiji“ koju zovemo ekonomija, ali možemo da posmatramo šta ulazi u crnu kutiju … i šta izlazi.

Sada raste cena kratkoročnog novca (koji kontrolišu globalne centralne banke) i iznos kredita opada (kredit impuls) „s obzirom da je sve jednako“ to će stvoriti niži rast, manju produktivnost i manju inflaciju.

Naše studije, koje je uglavnom uradio naš prijatelj Robert Balan, pokazuju devet meseci kašnjenja kredita prema privredi, što znači današnji naslovi i ekonomski podaci su kreirani pre devet meseci!

Da se podsetimo šta se desilo pre devet meseci. Bilans stanja Evropske centralne banke od 2016. godine do sada prikazuje masovnu eksploziju kredita koja objašnjava zašto zarade, PMI podaci i inflacija doživljavaju maksimume baš sada. 

Vrh

Naš model ukazuje na to da smo došli do vrha impulsa rasta. Naši podaci i informacije sa terena o Kini ukazuju da uoči jesenjeg sastanka Komunističke partije ekonomija klizi ka zaustavljanju što će dovesti do nultog ili negativnog rasta i zaustavljanja kreditnog impulsa Kine (koji predstavlja više od 50% globalnog rasta i zaduživanja).

Najveći jaz u percepciji-naspram-stvarnosti ostaje zabrinjavajući rizik recesije… trenutno, tržište smatra da je njena mogućnost 20%.

Mi verujemo da ona iznosi 60%. 

Različita finansijska sredstva

Naše razvrstavanje finansijskih sredstava je međutim izuzetno dosadno. Gledam moje razvrstavanje od 14. decembra:

Fiksni prihodi: preporuka za ulaganje (50%) nakon preporuke za smanjenje investicije (0%) naspram neutralne pozicije 25%

Berzanske robe: Neutralno (25%) naspram neutralnog

Akcije: preporuka za smanjenje investicije (10%) naspram preporuke za smanjenje investicije (10%)

Devizna sredstva: preporuka za smanjenje investicije (15%) naspram preporuke za ulaganje (65%)

Dopuna deviznih sredstava: Iz duge pozicije na USD u kratku na USD
(Duge pozicije naspram USD: asutralijski doalr AUD, funta GBP i zlato)

Postoji jedna marginalna promena: Zaračunali smo mali – veoma mali – profit na AUD, a bili smo neutralni ka ZAR jer i Južna Afrika i Australija su veoma povezane sa kreditima i Kinom.

Inače naša glavna preporuka za ulaganje su fiksni prihodi (10– i 30-godišnji) uz temu slabijeg dolara kao naše glavne politike kada je reč o Trampu i SAD.

Stin Jakobsen, glavni ekonomista Sakso banke

BiF 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31