fbpx

Korporacija „Roskosmos“ osudila je usvajanje zakona u Luksemburgu kojim se reguliše industrijska eksploatacija rudnih bogatstava u svemiru od strane privatnih kompanija. Luksemburg je tako postao prva evropska država koja je obezbijedila pravnu zaštitu djelatnosti privatnih kompanija u toj sferi.

5rat svemira

„Roskosmos“ je osudio zakon koji je donio Luksemburg, a kojim se osigurava pravni status eksploatacije rudnog bogatstva u svemiru privatnih kompanija. Evropsko vojvodstvo je druga država u svijetu koja je zakonski dozvolila eksploataciju i prodaju svemirskih resursa, uključujući osvajanje asteroida.

Prema preliminarnim procjenama, prihodi od ove djelatnosti mogu da dosegnu bilione dolara, jer su asteroidi bogati platinom, volframom, bakrom i niklom.

Donošenje zakona koji je stupio na snagu 1. avgusta 2017. godine izazvao je zabrinutost kod eksperta, ali i političara.

Sada kompanije koje imaju predstavništvo na teritoriji države mogu da od vlade dobiju odobrenje da koriste svemirske resurse.

Kako televiziji RT saopštio „Roskosmos“, luksemburški zakon je u suprotnosti sa međunarodnim pravom u sferi osvajanja svemira.

„Kao i zakon koji je usvojen u SAD 2015. godine, zakon Luksemburga o eksploataciji prirodnih svemirskih resursa od strane privatnih kompanija, po mišljenju Ruske Federacije, kompromituje jedan od fundamentalnih principa međunarodnog kosmičkog prava — princip nacionalnog neprisvajanja svemirskog prostora, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela (pod nacionalnim prisvajanjem se misli na države ili privatno prisvajanje)“, smatraju u „Roskosmosu“.

Prema dogovoru iz 1967. godine koji je potpisalo više od 100 država kosmički objekat ili njegov dio ne može da bude privatno vlasništvo. „Kosmički prostor, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, ne može da pripada državi niti putem proglašenja suvereniteta nad njim, niti putem korišćenja ili okupacije, niti drugim sredstvima“, navodi se u drugoj tački dogovora.

Prema mišljenju eksperata, i SAD i Luksemburg su iskoristili to što u ugovoru nije bilo govora o eksploataciji rudnih bogatstava. „Roskosmos“ smatra da međunarodna zajednica treba da vodi dijalog u okviru međunarodnih organizacija, na primjer UN, jer jednostrane inicijative mogu da dovedu do negativnih posljedica.

Prema podacima portala RFI, pet stranih kosmičkih kompanija, uključujući i one iz SAD i Japan, već je zaključilo zvanični sporazum sa Vladom Luksemburga. Prema saopštenju Vlade, na koje se poziva izdanje, oko 60 kompanija je saopštilo da namjerava da počne sa radom na eksploataciji kosmičkih resursa i najavilo otvaranje predstavništava na teritoriji te male evropske države.

Prema procjenama kompanija „Dip spejs industriz“ i „Planetari risorses“, koje su postale partneri Luksemburga, vrijednost prirodnih resursa može da se mjeri bilionima dolara. Na primjer, vrijednost resursa koji su letjeli pored Zemlje 2015. godine na asteroidu UW-15 procjenjuje se na sumu između 300 milijardi i 5,4 biliona dolara. Prema mišljenju američkih naučnika, objekat sadrži veliku količinu ruda — između ostalog, 100 miliona tona platine.

(sputnik)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU