fbpx

6ekran

Pucanje ekrana prenosnih uređaja uskoro bi moglo da postane prošlost, pošto su britanski naučnici izumeli jefitn, fleksibilni displej od srebra i grafena.

Naučnici sa Univerziteta u Saseksu otkrili su da je moguće kombinovati grafen, materijal napravljen od jednog sloja ugljenikovih atoma, sa srebrnim nano žicama kako bi se napravio displej koji izgleda uobičajeno, ali ima veću otpornost. 

Osim toga, taj materijal je veoma fleksibilan, što znači da pametnom telefonu ne bi trebalo zaštitno staklo, jer će gornji sloj displeja biti izrađen od materijala koji je savitljiviji i manje lomljiv. 

"Aktuelni displeji su izrađeni od indijum-kalijimovog oksida (ITO), odnosno ternarnog sastava indijuma, kositra i kiseonika u različitim razmjerama. Taj materijal je jako krt i mora da se nanese na jaku i tvrdu staklenu površinu. Taj sloj puca ukoliko ispustite telefon na tvrdu površinu ili slučajno sjednete na njega. Sa našim izumom tvrda staklena površina neće biti potrebna, jer je naš sloj od srebrnih nano žica i grafena vrlo fleksibialn. Zahvaljujući njemu, manja je vjerovatnoća da će vaš displej pući ako vam telefon ispadne", rekao je glavni istraživač na projektu Metju Lardž. 

Iako je srebro rijedak metal, u kombinaciji sa grafenom, potrebna je mala količina za premazivanje. Grafita, materijala od koga se dobija grafen, ima u velikim količinama, što znači da bi troškovi izrade displeja trebalo da budu manji.

(Klix.ba)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU