fbpx

tan2017 12 14 173455341 2

Demokrat Mighon Clyburn je rekao da su republikanci dali ključeve interneta šačici multimilijarderskih korporacija.

Američki savezni odbor za komunikacije izglasao je u četvrtak ukidanje pravila iz 2015. godine kojima se osigurava slobodni i otvoreni internet, otvorivši time prostor za preoblikovanje današnjeg digitalnog svijeta.

Izglasavanje prijedloga čelnika FCC-a Ajita Paija pobjeda je pružatelja internetskih usluga poput AT&T, Comcast Corp i Verizon Communicationsa i daje im ovlasti nad time kojim sadržajima potrošači mogu pristupiti.

Time se ukida takozvana neutralnost interneta, pojam koji u Americi označava sve ono što danas potrošači očekuju od interneta, odnosno da budu povezani na bilo koju web stranicu, aplikaciju ili sadržaj koji požele i da imaju kontrolu nad internetom.

Osnovno načelo

"Neutralnost interneta" je osnovno načelo koje zabranjuje internetskim pružateljima usluga da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web stranicu kojoj potrošač želi prići.

Demokrate, Hollywood i kompanije poput Alphabet Inc koju je osnovao Google te Facebook zatražili su od Paija, republikanca kojeg je imenovao predsjednik Donald Trump, da zadrži ta pravila iz 2015. godine, iz doba Baracka Obame.

Član odbora, demokrat Mighon Clyburn, rekao je nakon glasanja kako su republikanci "dali ključeve interneta šačici multimilijarderskih korporacija".

Kritičari te nove odluke kažu kako internet koji nije u potpunosti slobodan nije internet te kako će ukidanjem neutralnosti postati zatvorena mreža, u kojoj će kompanije moći odlučivati kojim će se stranicama, sadržaju ili aplikacijama moći pristupiti.

To će imati nesagledive posljedice, kažu oni, po, primjerice, neke medije, manjine ili aktiviste.

Gušenje konkurentnosti

Pai tvrdi kako su pravila iz 2015. godine represivna i da guše konkurentnost i inovacije.

FCC je glasao sa tri naspram dva glasa za ukidanje starih pravila.

Korisnici vjerovatno neće odmah primijetiti promjene koje će rezultirati iz izmjene propisa, ali male kompanije koje počinju posao strahuju kako bi manjak ograničenja mogao podići troškove, ili voditi tome da njihovi sadržaji budu blokirani.

Pružatelji internetskih usluga kažu kako korisnici neće osjetiti promjene argumentirajući da je uglavnom neregulirani internet funkcionirao dobro dva desetljeća prije uredbe iz 2015. godine.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU