fbpx

novi ogan ljudsko tijelo 620x330

Američki naučnici tvrde da su otkrili novi ljudski organ, koji je godinama bio svima „ispred nosa“, a njegovo otkriće ponajviše bi moglo da pomogne u otkrivanju načina na koji se rak širi tijelom, navodi se u rezultatima istraživanja koje je uradio Univerzitet u Njujorku.

Organ se prostire od kože preko žuči, pluća, vena i mišića i tako čini mrežu koju podržavaju fleksibilni proteini, prenosi „Independent“. Nova analiza prvo je šupljine identifikovala kao novi organ, a sada naučnici pokušavaju da shvate funkciju organa koji je uprkos veličini ostao neprimjećen. Naučnici koji stoje iza ove studije kažu da „organ“, zapravo može biti i komora koja služi kao amortizer i štiti tkiva od oštećenja.

Dejvid Kar-Lok i Petros Benjas organ su otkrili slučajno dok su radili u Izraelu 2015. godine i analizirali žučne kanale pacijenata tražeći znakove raka. Otkrili su šupljine koje nisu odgovarale onome što znaju o ljudskoj anatomiji, pa su pozvali patologa Nila Tisea sa Univerziteta u Njujorku.

Uobičajene metode analiziranja ljudskog tkiva nisu „vidjele“ ovaj organ jer se pre analize pod mikroskopom iz uzorka uklanjala tečnost, što je uništavalo strukturu organa. Tako su spljoštene ćelije jednostavno bile smatrane slojevima vezivnog tkiva. Nakon što su otkrili to, shvatili su da su iste strukture pronađene u drugim organima.

Taj sloj se spaja sa limfnim sistemom, a osim zaštite, on organima može prenositi tumor. Ljekari kažu da bi ovaj pronalazak bio ključan za otkrivanje načina putem kojeg rak metastazira, piše b92.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU