fbpx

Ozonska rupa iznad Anktartika ove godine je proširena u rekordnoj mjeri te je iznosila 28,2 miliona kilometara kvadratnih.

D6yNc2BM image thumb1

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je kako se ozonska rupa iz godine u godinu mijenja te da se ove godine zbog loših vremenskih uvijeta proširila u neočekivanoj rekordnoj mjeri.

Naglašeno je kako se ozonska rupa ponekad znatno smanji, no ona je 2. oktobra bila veličine 28,2 miliona kilometara kvadratnih.

Naučnik iz WMO-a Geir Braathen kazao je kako ozonska rupa nastavlja predstavljati ozbiljan problem s kojim treba biti posebno oprezan.

Ozonska rupa je geografski ograničena pojava smanjivanja ozonskog sloja u atmosferi. Prvi puta su otkrivene 1970-tih godina i to na južnoj hemisferi.

Ozonski sloj je dio stratosfere na visini od 12 do 50 km. Uzroci pojave ozonskih rupa su sporne. Neki naučnici tvrde da su to prirodne pojave, dok drugi tvrde da je čovjek uzrok toga.

(Anadolija)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU